Viime vuosina eri puolilla maailmaa on tehty huolestuttavia havaintoja. Alaskan rannikolle on ajatunut tuhansia kuolleita merilintuja, hylkeitä ja valaita, ja Australian Ison valliriutan koralleissa on havaittu vaarallista kalpenemista kolmannen kerran viiden vuoden kuluessa.
Tutkijat ovat laajalti yhtä mieltä siitä, että ilmiöt johtuvat ilmastonmuutoksesta. Osa tutkijoista uskoo jopa, että ne voivat olla merkki maailmanlaajuisesta ekosysteemien romahtamisesta.
Nature-tiedeaikakauslehdessä julkaistu tutkimus antaa osviittaa siitä, miten lähellä tuho voi olla ja miten se etenee.
Joukkotuho voi alkaa 2030
Usein ilmastonmuutoksen seuraukset kuvitellaan asteittain eteneväksi tapahtumaketjuksi. Uuden tutkimuksen mukaan ekosysteemit eivät kuitenkaan murene hiljalleen vaan romahtavat äkkirysäyksellä.
Kun ilmaston lämpeneminen vaikuttaa alueeseen, jossa lajit ovat sopeutuneet elämään yhdessä vakaissa olosuhteissa, eläimet yrittävät sopeutua muutokseen, mutta kaikilta se ei onnistu. Kaikki lajit eivät voi etsiä suotuisampia seutuja, ja osa niistä tuhoutuu.
Seurauksena voi olla toisistaan riippuvaisten lajien ketjutuho. Jos ilmastosta tulee liian lämmin mehiläisille, kasvit menettävät pölyttäjänsä, ja silloin kasvit eivät pysty lisääntymään.