Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

giant waves pacific ocean
Luonto - Ilmastonmuutos

Jättimäiset aallot muuttavat ilmastoa

Tyynenmeren pohjan harjanne saa aikaan pilvenpiirtäjän korkuisia aaltoja.

Aallot eivät murru vain rannassa. Myös merenpohjan muodot saavat aikaan melkoisia hyökyjä, kertoo yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston tutkimus, jossa on seurattu Tyynenmeren virtauksia.

Kuusi miljoonaa kuutiometriä vettä sekunnisa

Kun Etelämannerta ympäröiviltä alueilta virtaa viileää, ravinteikasta vettä Tyynenmeren eteläosan poikki, vesi törmää pitkään merenpohjan harjanteeseen. Harjanteessa on aukko Samoan saarivaltion kohdalla. Kun solan läpi pyrkii kuusi miljoonaa kuutiometriä vettä sekunnissa, syntyy tutkijoiden mukaan jopa 250 metrin korkuisia aaltoja.

Vaikutusta ilmastoon

Jättiläisaallot sekoittavat tehokkaasti. Seitsemän viikkoa kestäneet mittaukset osoittivat, että Samoan solan tienoilla Tyynenmeren vesikerrokset sekoittuvat 1?000–10?000 kertaa enemmän kuin ympäröivillä alueilla. Näin mittavat pyörteet vaikuttavat maailmanlaajuisiin merivirtoihin ja siten myös ilmastoon.

Washingtonin yliopiston tutkijat mittasivat, miten paljon merenpohjan hyökyaallot sekoittavat Tyynenmeren vesikerroksia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota