Ilmastonmuutos on totta

Onko todistettu tieteellisesti, että Maan ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan takia? Mitä siitä voi seurata?

Ei ole epäilystäkään, että maapallon ilmasto ei olisi tullut lämpimämmäksi. Brittiläisen Itä-Anglian yliopiston ilmastontutkimusyksikkö on seurannut maapallon keskilämpötilaa vuodesta 1860. Sen jälkeen keskilämpötila on noussut 0,6 astetta. 1990-luku oli lämpimin vuosikymmen 1 000 vuoteen.

YK:n koolle kutsuma hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on todennut, että lämpeneminen jatkuu ja sadan vuoden kuluttua keskilämpötila on 1–3,5 nykyistä korkeampi. Jotkut tutkijat ovat esittäneet epäilyjä ilmastonmuutoksen yhteydestä ihmisen toimintaan.

Suurin osa asiantuntijoista jakaa kuitenkin IPCC:n näkemyksen, jonka mukaan on hyvin epätodennäköistä, että sadan viime vuoden aikana tapahtunut lämpeneminen johtuisi vain luonnollisesta ilmaston vaihtelevuudesta.

Lisäksi IPCC:n mukaan uudet tutkimustulokset osoittavat pääosan 50 viime vuoden aikana havaitusta lämpenemisestä johtuvan ihmisen toiminnasta, muun muassa fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Ilmastonmuutoksen on arvioitu vaarantavan suoraan satojen miljoonien ihmisten elinmahdollisuudet.

Jäätiköiden sulamisen aiheuttama 15–50 sentin merenpinnan nousu tuhoaisi asuntoja ja viljelysmaita rannikoilla. Ilmaston lämpeneminen myös lisäisi sateita ja voimistaisi äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten myrskyjä, kuivuuskausia ja tulvia.

Suomen ilmaston on arvioitu muuttuvan sadassa vuodessa samankaltaiseksi kuin Pohjois-Saksan ilmasto on nykyään.