Lumimyrsky

Talvella 2014–2015 Bostonin suurkaupungissa Yhdysvalloissa saatiin kolme metriä lunta. Syynä oli maailmanlaajuinen ilmaston lämpeneminen.

© Melanie Stetson Freeman/Getty Images
Luonto - Ilmastonmuutos

Ilmaston lämpeneminen tekee talvista kylmempiä

Hyvin kylmät talvet voivat yleistyä Yhdysvalloissa ja Euroopassa sitä mukaa kuin pohjoinen napaseutu lämpenee. Tieteen Kuvalehti selittää lyhyesti, miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa säähän maapallolla.

Yhdysvaltojen ylle levittäytyi marraskuussa 2014 valtava jääkylmä ilmamassa. Wyomingin osavaltiossa, jossa 1. marraskuuta oli ollut vielä yli 22 astetta, lämpötila sukelsi 12. marraskuuta alle 32 pakkasasteeseen.

Samana talvena Bostonin suurkaupunkiin satoi kolme metriä lunta ja New Yorkissa Hudsonjoki jäätyi. Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti jälkeenpäin hyytävän sääilmiön syyn: se oli ilmastonmuutos.

Lämpö häiritsee ilmavirtauksia

Normaaliolosuhteissa ilma on pohjoisella napaseudulla talvella kylmää, ja alueella vallitsee vakaa matalapaine, joka pitää kylmän ilmamassan paikallaan. Matalapaineen reunamilla puhaltavat polaariset suihkuvirtaukset, jotka erottavat pohjoisen kylmät ja etelämpänä olevat lämpimät ilmamassat toisistaan.

Napaseudun lämpeneminen synnyttää pieniä lämpimämmän ilman taskuja, jotka heikentävät arktista matalapainetta ja saavat sitä kiertävän suihkuvirtauksen horjumaan reitillään. Suihkuvirtauksen mutkittelu päästää jääkylmää ilmaa valumaan etelämmäs ja aiheuttaa lumimyrskyjä.

Ilmastonmuutos selitettynä kahdessa minuutissa

Alla olevalla videolla esitetään maapallolla käynnissä olevan ilmastonmuutoksen pääperiaate. Katso video, niin tiedät, miksi ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan lisää kuivuutta ja lisää tuhoisia hirmumyrskyjä.

Lue myös:

Arnold Schwarzenegger puhuu
Ilmastonmuutos

Ilmaston lämpeneminen: Iso-Arska jyrähti ilmastoskeptikoille

0 minuuttia
Ilmastonmuutos

Tekolumisade pelastaisi Arktiksen jääpeitteen

0 minuuttia
Ilmastonmuutos

Jättihanke pelastaa Antarktiksen

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!