Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ilmaston lämpeneminen – tulva
Luonto - Ilmastonmuutos

Kolmen miljoonan vuoden takainen tulva uhkaa toistua

Jos ilmaston lämpeneminen nostaa lämpötilaa yksi tai kaksi astetta, merenpinta voi kohota jopa kuusi metriä.

Kasvihuoneilmiön ja valtamerien keskivedenkorkeuden välillä on riippuvuussuhde. Ilmaston ei tarvitse lämmetä kuin 1–2 astetta, niin rantaviiva asettuu huomattavasti nykyistä korkeammalle.

Ilmaston lämpeneminen ei ole uusi ilmiö

Uhkaavan merenpinnan nousun etenemisvauhtia on vaikea määrittää, vaikka yhdysvaltalaisen Oregonin valtionyliopiston mukaan muinaiset tapahtumat antavat siitä kyllä osviittaa. Nykysuuntaus enteilee sitä, että olosuhteet ovat kehittymässä samankaltaisiksi kuin kolme miljoonaa vuotta sitten.

Tuolloin ilmakehän hiilidioksidimäärä oli suunnilleen sama kuin tätä nykyä. Se riitti nostamaan maapallon keskilämpötilaa niin paljon, että manner- ja napajäätiköt sulivat sulamistaan. Siitä taas seurasi, että merenpinta nousi lopulta kuusi metriä.

Ilmaston lämpeneminen: kaksi vaihtoehtoa

Hallitusten välinen ilmastonmuutos paneeli IPCC toteaa viime raportissaan, että valtamerien keskivedenkorkeus voi ylittää vuosien 1986–2005 vertailutason vuosina 2081–2100 melkein metrillä.

PARHAASSA TAPAUKSESSA: Keskilämpötila nousee vain 1 asteen. Merenpinta kohoaa 0,45 metriä.

PAHIMMASSA TAPAUKSESSA: Keskilämpötila nousee 3,7 astetta. Merenpinta kohoaa 0,82 metriä.

Napsauta kuva suuremmaksi.

Ilmasto lämpenee

Ilmaston lämpeneminen ja napojen sulaminen. Ilmasto muuttuu, mutta miten nopea muutos on? Lue artikkelista kahden tutkijan vastakkaisista näkemyksistä ilmaston lämpenemisestä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota