Pohjoisen jäämeren pinnan lämpötila kohoaa paljon nopeammin kuin nykyisissä ilmastomalleissa ennustetaan.
Tähän tulokseen tultiin tutkimuksessa, jonka kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi tieteellisessä Nature-aikakauslehdessä
Tarkastelemalla Pohjoisen jäämeren pinnasta tehtyjä lämpötilanmittauksia vuodesta 1979 tähän päivään asti tutkijat saivat selville, että lämpötila oli kohonnut yhdellä asteella jokaista kymmentä vuotta kohti. Joillain seuduilla tilanne oli vielä tätä pahempi: Barentsinmerellä ja Huippuvuorten ympäristössä lämpötila oli kohonnut 1,5 astetta vuosikymmentä kohden.
Näin korkeat luvut eivät sovi yhteen optimististen ilmastohahmotelmien kanssa. Ne käyvät yksiin vain pahimpien skenaarioiden kanssa. Pahin mahdollinen skenaario, RCP 8.5, joka tunnetaan myös "business as usual -skenaariona" ja jossa ilmaston vuoksi ei ponnistella nykyistä enempää, johtaa siihen, että maapallon keskilämpötila nousee vuoteen 2100 mennessä 4,3 astetta.
Arktiset kesäjäät ovat vaarassa
Kesän alussa satelliittimittaus osoitti, että Pohjoisen jäämeren jääpeite oli historiallisen ohut. Sen jälkeen, kun jäiden määrää alettiin tarkkailla satelliiteilla vuonna 1979, jäätä ei ole itse asiassa ollut kesällä koskaan näin vähän.
Kun murskaava mittaustulos yhdistetään pessimistisimpään skenaarioon, arktisen merijään kohtalo vaikuttaa huonolta.
Näyttää siltä, että ajat, jolloin arktisilla merialueilla ei enää ole kesäisin lainkaan jäätä, koittavat jo ennen vuotta 2035.