Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Etenkin jääkarhuilla, hylkeillä ja mursuilla on syytä huoleen, sillä kylmyys ja merijää ovat ratkaisevan tärkeitä niiden selviytymiselle.

Luonto - Ilmastonmuutos

Arktis kiehuu: Uusi raportti paljastaa pohjoisen ilmaston painajaisen

Arktiksella on juuri takanaan kaikkien aikojen lämpimin vuosi, ja nyt tuore raportti osoittaa, että lämpötila nousee siellä kaksi kertaa niin nopeasti kuin muualla maailmassa.

Pohjoisessa tilanne vain kuumenee.

Arktisen alueen lämpötila on viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana noussut kaksi kertaa niin nopeasti kuin lämpötila muualla maailmassa, osoittaa Arktisen neuvoston julkaisema raportti.

Vuonna 2016 arktisilla alueilla mitattiin kaikkien aikojen lämpimin vuosi. Esimerkiksi lokakuusta joulukuuhun lämpötilat olivat 6 astetta keskiarvoa korkeampia.

Lämpenemisen seuraukset ovat huolestuttavia:

Mannerjää sulaa

Grönlannin mannerjään ja jäätiköiden sulaminen on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2008 ja seitsenkertaistunut sitten vuoden 1995. Raportin laatineet 120 tutkijaa ovat havainneet, että vuosina 2011–2014 on vuosittain kadonnut 375 gigatonnia jäätä. Määrä vastaa jääkuutiota, jonka jokainen sivu on 7,5 kilometriä.

Vedenpinta nousee

72 senttimetriä. Niin paljon nousee valtamerien vedenpinta vuoteen 2100 mennessä, mikäli lämpötilan raju nousu ja jään sulaminen jatkuvat nykyiseen tahtiin. Noin 30 prosenttia vedenpinnan noususta aiheutuu arktisen alueen jäätiköiden ja mannerjään sulamisesta.

Merijää kutistuu

Jääkarhut tassuttelevat ohuella jäällä, sillä raportissa todetaan, että arktinen merijää on ohentunut 65 prosenttia vuodesta 1975. Lisäksi tämän vuoden maaliskuussa tehtyjen mittausten mukaan merijäätä oli Arktiksessa vähemmän kuin koskaan ennen. Vuoden ympäri jäättömänä pysyvät alueet laajenevat vastaavasti.

Ikirouta sulaa

Ikiroudan ylimmän kerroksen lämpötila on noussut jo 0,5 astetta vuodesta 2009, ja tutkijat ennustavat, että 35 prosenttia jäisistä maakerroksista sulaa vuoteen 2050 mennessä. Tilanne voi muuttua kriittiseksi, koska ikiroutaan on sitoutunut merkittäviä määriä metaania – kasvihuonekaasua, joka on 22 kertaa niin voimakasta kuin hiilidioksidi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota