Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

3 yllättävää seurausta ilmaston lämpenemisestä

Maapallon lämpötila nousee. Kuumuus voi haitata auton tankkaamista ja lentomatkoja – ja Persianlahdella olot voivat muuttua niin tukaliksi, että ihmiset eivät enää voi elää siellä.

Getty Images

1. Kuuma ja kostea vie hengen

© Getty Images

Persianlahden ympäristössä korkeat lämpötilat ja ilman korkea kosteusprosentti ovat jo alkaneet uhata elämää alueen suurkaupungeissa, Dochassa, Dubaissa ja Abu Dhabissa.

Kun hiki haihtuu iholta, elimistö viilenee, mutta jos ympäristön ilman kosteus on korkea, viilennystä ei tapahdu. Yleensä 35 asteen märkälämpötilaa pidetään ihmisen sietokyvyn ylärajana. Sen yläpuolella kuumuuden ja kosteuden yhdistelmä estää elimistöä jäähdyttämästä itseään nestettä haihduttamalla eli hikoilemalla. Tervekin ihminen kestää sellaista hellettä vain muutaman tunnin.

Vuonna 2015 Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n ja Loyola Marymount -yliopiston tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jossa todettiin, että jos nykymeno jatkuu, Persianlahden kaupungeissa ylitetään riskiraja jo alle sadassa vuodessa.

2. Bensiini haihtuu tankattaessa

© Alamy/All Over

Vuosi 2013 alkoi Oodnadattan kaupungissa Etelä-Australiassa kuumissa merkeissä. Alueen huoltoasemat joutuivat lopettamaan bensiinin myynnin iltapäivällä, koska kuumuudessa bensiini haihtui ennen kuin se pääsi tankkiin asti.

Autoilijoiden piti siis odottaa auringonlaskua ennen kuin he saivat tankin täytettyä.

Kuumuus haittaa lentoliikennettä

© Shutterstock

Kuumuus kiitoteillä voi johtaa siihen, että lentokoneet eivät voi nousta tai niiden pitää etsiä toinen lentoasema, jolle ne voivat laskeutua.

Lämmin ilma on ohuempaa kuin kylmä, ja siksi myös ilman noste on helteellä pienempi. Kun lämmintä oli yli 40 astetta, voi olla pakko keventää konetta vähentämällä kuormaa tai matkustajia.

Näin kävi Lontoon City-lentokentällä helteessä kesäkuussa 2013. Silloin 15 matkustajaa joutui jäämään pois, jotta kone pääsi ilmaan.

Lue myös:

Ilmastonmuutos

Ilmastokriisin torjuntaan: Viilentävä tehoisku

12 minuuttia
Ilmastonmuutos

Uusi raportti: Lontoo ja Bangkok taistelevat vesimassoja vastaan vuonna 2050

4 minuuttia
Ilmastonmuutos

Ilmasto­kriisin aikapommit

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota