Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiilidioksi tehdään haitattomaksi

3 tapaa siivota hiilidioksidia maapallolta

Hiilidioksidi (CO2) on kasvihuonekaasu ja yksi suurimmista ilmastoa vaarantavista tekijöistä. Nyt sen haittoja halutaan pienentää muuntamalla sitä esimerkiksi kumitossuiksi ja rakennusmateriaaleiksi.

Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR

Useiden vuosien epäonnistuneiden kokeiden jälkeen nyt on onnistuttu kehittämään uusia tapoja ottaa talteen ja varastoida hiilidioksidia.

1. Islantilainen voimala muuntaa hiilidioksidin kalkkikiveksi

Hiilidioksidi kiveksi

Vaarattomaksi tehty hiilidioksidi erottuu porausnäytteessä pieniä valkoisina kiteinä.

© Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR

Tutkijat ovat keksineet tavan, jolla islantilaisen Hellisheidin geotermisen voimalan alla olevan magman hiilidioksidi voidaan muuntaa kiinteäksi mineraaliksi.

Temppu onnistuu, kun hiilidioksidia sekoitetaan veteen ja pumpataan se sitten noin 500 metrin syvyyteen paikkaan, jossa maaperässä on tuliperäistä kivilajia, basalttia.

Basaltti sisältää suuria määriä rautaa, magnesiumia ja kalsiumia, joiden ansiosta hiilidioksidi muuntuu kaasusta karbonaattimineraaliksi, esimerkiksi kalkkikiveksi. Prosessi kestää kaksi vuotta.

2. Urheilukengät saavat pohjat hiilidioksidista

Hiilidioksidia kenkiin

Altistamalla hiilidioksidi suurelle paineelle saadaan aikaan kemiallisia prosesseja, jotka muuntavat kaasun nestemäiseksi muovimassaksi.

© 10xbeta

10xBeta-yritys on onnistunut tuottamaan hiilidioksidista kumitossun.

Erikoisvalmisteinen kemiallinen katalyytti saa hiilidioksidin (CO2) ja hiilivetyjen seoksen muodostamaan polyoleja eli polymeeriä, jota voidaan käyttää polyuretaani-muovin raaka-aineena.

Nestemäistä hiilidioksidipohjaista polyuretaania voidaan käyttää kengänpohjien valmistukseen.

3. Hiilidioksidi upotetaan betoniharkkoon

Hiilidioksidia rakentamiseen

Hiilidioksidipitoisia pellettejä sekoitetaan betoniharkkoihin ja käytetään talojen rakentamiseen.

© carbon8

Carbon8-yrityksen nopealla karbonointitekniikalla (accelerated carbonation technology) jätteidenpoltossa syntynyt jäte ja hiilidioksidi saadaan reagoimaan keskenään, jolloin muutamassa minuutissa muodostuu kalkkikiveä.

Kun hiilidioksidiin sekoitetaan side- ja täyteaineita, voidaan saada aikaan pellettejä, jotka soveltuvat esimerkiksi rakennusharkkojen raaka-aineeksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota