Osavaltion hallinnon johtaja Annastacia Palaszczuk on julistanut Townsvillen kaupungin katastrofialueeksi. Vastaavaa ei ole alueella koettu sataan vuoteen.
Lähes kolmen vuoden sateet viikossa
Bluewaterin kaupungissa satoi seitsemässä päivässä 1,8 metriä vettä - mikä vastaa 2,74 kertaa Suomen keskimääräistä vuotuista sademäärää.
Townsvillessä tulvat uhkaavat viranomaisten arvioiden mukaan jopa 20 000:ta ihmistä. Vesi nousi kaupungin patojen yli, ja kadut muistuttavat nyt lähinnä jokia. Asukkaat joutuvat jatkuvasti pelkäämään törmäävänsä naapurustossaan krokotiileihin, käärmeisiin ja myrkylliseen viemäriveteen.
Epävakaat ilmamassat aiheuttavat rankkasateita
Queenslandin pohjoisosassa vallitsee trooppinen ilmasto, ja siellä saadaan monsuunisateita joulukuusta huhtikuuhun.
"Äärimmäiset sääolot, joita Australia kokee yhdessä monsuunin kanssa juuri nyt, ovat luonnollinen seuraus maapallon kierrosta. Eteläiseltä ja pohjoiselta pallonpuoliskolta peräisin olevat ilmamassat kohtaavat konvergenssivyöhykkeellä, joka juuri nyt sijaitsee suoraan Pohjois-Australian yllä."
Näin toteaa ilmastotutkija Martin Stendel Tanskan meteorologisesta tutkimuslaitoksesta DMI:stä.
Monsuunisateet eivät ole joka vuosi yhtä runsaita, ja tänä vuonna ne ovat olleet poikkeuksellisen voimakkaita, koska ne osuvat yhteen toisen luonnonilmiön kansa eli niin sanotun Maddenin-Julianin oskillaation kanssa. Nimitys viittaa matalapaineisiin, jotka liikkuvat päiväntasaajaa pitkin lännestä itään ja horjuttavat ilmakehän kerrosten vakautta.
"Juuri nyt Queenslandiin on iskenyt sekä kesämonsuuni ja Maddenin-Julianin oskillaation aktiivinen vaihe, jotka kummatkin häiritsevät ilmakehää alueen yläpuolella. Siksi alueella sataa poikkeuksellisen runsaasti, Martin Stendel toteaa."
Ilmastonmuutos vahvistaa luonnon voimia
Ilmastonmuutoksella ei ole suoraa vaikutusta ilmakehässä vallitseviin sääjärjestelmiin ja jotka joka vuosi aiheuttavat monsuunisateet. Ilmastonmuutos aiheuttaa kuitenkin sen, että vettä voi sataa aiempaa enemmän.
”Valtameret ovat lämpimämpiä kuin 30 vuotta sitten. Tämä merkitsee, että haihtuminen on aiempaa suurempaa. Lisäksi lämmin ilma voi sitoa enemmän vesihöyryä."
"Monsuuni saapui hyvin kuumalle mantereelle. Kun höyrystynyt vesi tiivistyy pilvissä, ilmakehä muuttuu epävakaammaksi ja sataa valtavia määriä vettä.”, Martin Stendel selittää.