Younger_Grand Canyon

Grand Canyon nuoreni

Yhdysvaltojen vaikuttavimpiin kuuluvan luonnonnähtävyyden ikä paljastui hyvin monipiippuiseksi asiaksi. Siinä on enimmäkseen uutta, mutta myös paljon vanhaa.

maanantai 19. toukokuuta 2014

Grand Canyonin iästä monia arvioita

450 kilometriä pitkä ja paikoin jopa 1,8 kilometriä syvä Grand Canyon on maailman suurimpia rotkolaaksoja. Sen iästä on esitetty vuosien varrella hyvinkin erilaisia käsityksiä. Osa tutkijoista katsoo sen syntyneen dinosaurusten valtakauden lopulla noin 70 miljoonaa vuotta sitten, osa taas pitää sitä vain alle 10 miljoonaa vuotta vanhana.

Coloradojoki loi rotkolaakson

Totuus löytyy ilmeisesti jostain tuolta väliltä, sillä yhdysvaltalaisen New Mexicon yliopiston geologian professori Karl Karlstrom ja hänen tutkijatoverinsa totesivat hiljan, että nykyinen kanjoni perustuu vanhoihin kallioperän halkeamiin mutta se on suhteellisen nuori. Grand Canyonin pääarkkitehti oli nimittäin joki, joka alkoi virrata Kalliovuorilta Luoteis-Arizonaan 11 miljoonaa vuotta sitten.

Termokronologia voi määrittää iän

Laakson iänmäärityksessä sovellettiin termokronologian menetelmiä, jotka paljastavat kivien lämpötilahistorian. Grand Canyonin nuorimmaksi osaksi selvisi Marble Canyon, vanhimmaksi Hurricane Canyon.

Rotko on sekä vanha että nuori

Yli puolet Grand Canyonista syntyi 5–6 miljoonaa vuotta sitten, neljäsosa 15–25 miljoonaa vuotta sitten ja loput noin 70 miljoonaa vuotta sitten.

Kun napsautat kuvaa, se suurenee.

Termokronologia

Termo viittaa lämpötilaan, kronologia aikajärjestykseen. Kyse on menetelmistä, joilla tutkitaan kivien jäähtymistä ja samalla niiden historiaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: