5 Huippuvuorten erikoisuutta

Maailman pohjoisimmalla asutulla alueella ei saa pitää kissaa. Kuollakaan ei saa, mutta toisaalta siellä voi syödä todella hienosti.

NB_u47 Huippuvuoret

Kylä paalujen päällä

Longyearbyen on Huippuvuorten suurin taajama. Siellä asuu reilut 2 000 asukasta. Huippuvuorilla maa on ikiroudassa vuoden ympäri. Koska ylimmät maakerrokset sulavat kesäisin, koko Longyearbyen on rakennettu paalujen päälle. Ikiroutaan ulottuvat paalut estävät sen, että talojen alusta ei elä ja liiku.

Kivääri pitää olla

Huippuvuorilla elää paljon jääkarhuja. Itse asiassa saariryhmän alueella on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Siksi asukkailla onkin aina kivääri mukanaan, jos he liikkuvat taajaman ulkopuolella. Sillä voi suojella itseään nälkäiseltä jääkarhulta. Jos itse et osaa käyttää asetta, kannattaa lyöttäytyä jokun kokeneemman seuraan.

Pohjoisin gourmetravintola

Huset on Longyearbyenin hienoimman ravintolan nimi. Siellä voit nauttia huippuaterioita, vaikkapa kampasimpukoita, sianleukaa tai karamellisoituja omenia. Ravintolan viinikellarissa on yli 20 000 pulloa. Huset on maailman pohjoisin gourmetravintola. Tutustu Huset-ravintolaan tästä.

Kissoilta pääsy kielletty

Huippuvuorten ekosysteemi haavoittuvainen, joten vieraat eläin- ja kasvilajit voivat aiheuttaa tuhoa. Saarilla on runsas linnusto, ja siellä pesivät monet arktiset lajit, joiden kantaa kissat saattaisivat verottaa. Siksi kissoilta on pääsy kielletty Huippuvuorille.

Kuoleminen on laitonta

Longyearbyenissä on laki, joka kieltää asukkaita kuolemasta. Taajamassa on kirkko ja hautausmaa, jota ei ole käytetty 70 vuoteen. Ongelma on se, että maaperä on niin kylmä, että ruumiit eivät mätäne, ja ajan mittaan roudan liikehdintä paljastaa maahan kaivetut ruumiit. Jos joku kuitenkin menee kuolemaan Huippuvuorilla, hänen ruumiinsa kuljetetaan Norjan mantereelle haudattavaksi.