Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rollercoaster 1884
Liikenne

Milloin päästiin ensimmäistä kertaa vuoristoradan kyytiin?

Maailman ensimmäinen vuoristorata rakennettiin New Yorkiin.

Newyorkilaiset pääsivät tutustumaan uuteen huvittelulaitteeseen Coney Islandissa kesäkuussa 1884. Vuoristoradan oli suunnitellut yhdysvaltalainen keksijä ja liikemies LaMarcus Adna Thompson. Yhdestä kierroksesta piti pulittaa viisi senttiä.

Vauhti ei päätä huimannut, sillä vaunut kulkivat 180 metriä pitkää suoraa rataa korokkeelta toiselle vain kymmenen kilometrin tuntinopeudella. Paluumatkaa varten piti vaihtaa toisella raiteella kulkevaan vaunuun.

Thompson sai idean huvivempaimeensa Pennsylvaniasta, jossa yksi kaivosyhtiö oli jo 1820-luvun lopulla alkanut käyttää raiteilla kulkevia vaunuja hiilikuljetuksiin. Vaunut kulkivat sielläkin painovoimalla.

Vuoristoradat keksittiin kuitenkin alun perin Venäjällä jo 1600-luvun puolivälissä. Siellä rakennettiin puisia kelkkamäkiä, jotka jäädytettiin. Huipulle pääsi portaita pitkin, ja kelkka luisti hyvin alamäessä, jonka kaltevuus oli 50 astetta.

Hupimatka onnistui kuitenkin vain talvella, sillä keväällä jää suli. 1800-luvun alussa myös Pariisiin rakennettiin puinen rata hupiajelua varten, mutta siellä yleisö ei innostunut asiasta ja rata purettiin.

Lue myös:

Kursk katstrofi
Sukellusveneet

KURSK – katastrofi sukellusveneessä

19 minuuttia
Liikenne

3 uutta liikenneratkaisua vie ruuhkat historiaan

0 minuuttia
Rommitynnyreitä pyöritettiin ihmisvoimin
Liikenne

TIETEEN ARKISTOISTA: Tynnyrit täyteen tavaraa

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota