Milloin päästiin ensimmäistä kertaa vuoristoradan kyytiin?

Maailman ensimmäinen vuoristorata rakennettiin New Yorkiin.

Rollercoaster 1884

Newyorkilaiset pääsivät tutustumaan uuteen huvittelulaitteeseen Coney Islandissa kesäkuussa 1884. Vuoristoradan oli suunnitellut yhdysvaltalainen keksijä ja liikemies LaMarcus Adna Thompson. Yhdestä kierroksesta piti pulittaa viisi senttiä.

Vauhti ei päätä huimannut, sillä vaunut kulkivat 180 metriä pitkää suoraa rataa korokkeelta toiselle vain kymmenen kilometrin tuntinopeudella. Paluumatkaa varten piti vaihtaa toisella raiteella kulkevaan vaunuun.

Thompson sai idean huvivempaimeensa Pennsylvaniasta, jossa yksi kaivosyhtiö oli jo 1820-luvun lopulla alkanut käyttää raiteilla kulkevia vaunuja hiilikuljetuksiin. Vaunut kulkivat sielläkin painovoimalla.

Vuoristoradat keksittiin kuitenkin alun perin Venäjällä jo 1600-luvun puolivälissä. Siellä rakennettiin puisia kelkkamäkiä, jotka jäädytettiin. Huipulle pääsi portaita pitkin, ja kelkka luisti hyvin alamäessä, jonka kaltevuus oli 50 astetta.

Hupimatka onnistui kuitenkin vain talvella, sillä keväällä jää suli. 1800-luvun alussa myös Pariisiin rakennettiin puinen rata hupiajelua varten, mutta siellä yleisö ei innostunut asiasta ja rata purettiin.