Tulevaisuuden ”polttoaine”: Polttokenno vai akku?

Tulevaisuudessa autot kulkevat sähköllä. Siitä ei juuri ole epäilystä. Kysymys on vain siitä, saadaanko sähkö vetypolttokennoista vai akuista. Molemmat tekniikat tarjoavat suuria mahdollisuuksia, mutta myös yhtä suuria haasteita. Tieteen Kuvalehti tutkii niitä tarkasti ja julistaa voittajan.

© Tesla Motors Inc.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tulevaisuudessa ajetaan sähköllä. Mutta mistä sitten sähkö saadaan?

Kaksi parasta ehdokasta ovat vetypolttokennot ja akut. Molemmissa tekniikoissa on ongelmansa, mutta toinen niistä on kuitenkin asettunut kilpajuoksun kärkeen.

Ympäristörasitus

© Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Polttokennot:

Useimmissa polttokennoissa käytetään vetyä virran tuottamiseksi sähkömoottoriin. Vedyn tuotanto tapahtuu kuitenkin hajottamalla maakaasua hyvin kuumalla höyryllä vedyksi ja hiileksi. Prosessissa vapautuvien hiilidioksidipäästöjen vuoksi vetyauto ei ole kovin vihreä.

Akut:

Akkuihin voidaan varastoida energiaa suoraan jo olemassa olevasta sähköverkosta. Jos sähkön lähde on esimerkiksi tuulienergia, akkuautoa voidaan sanoa vihreäksi.

Toimintamatka

© Shutterstock

Polttokennot:

Vety voi varastoida suuria määriä energiaa, ja tankillisella saavutetaan sama toimintamatka kuin bensiiniautolla. Vedyn lämpöarvo on 120 megajoulea kilo – bensiinin vain 44.

Akut:

Akut voivat parhaassa tapauksessa varastoida 2–3 megajoulea kiloa kohti. Vain kalleimmat akkuautot pystyvät ajamaan noin 500 kilometriä yhdellä latauksella.

Tankkaaminen

© Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Polttokennot:

Vetyauton tankkaaminen asemalla kestää vain muutaman minuutin. Vetyasemia on kuitenkin vielä harvassa.

Akut:

Täysi lataus saavutetaan niin sanotulla pikalatauksellakin nopeimmillaan reilussa tunnissa.

Akkujen latausasemia on kuitenkin paljon tiheämmässä kuin vetyasemia, ja useimmat autot voidaan kytkeä kotona sähköverkkoon ja jättää latautumaan yöksi.

Ja voittaja on...

Akkuautot voittavat, koska ne voivat hyödyntää olemassa olevaa sähköverkkoa. Akkujen tehostamiseksi tehdään paljon tutkimusta, joten toimintamatkaan liittyvät ongelmat vähenevät tulevaisuudessa.

© Tesla Motors Inc.