Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Tesla Motors Inc.
Liikenne

Tulevaisuuden ”polttoaine”: Polttokenno vai akku?

Tulevaisuudessa autot kulkevat sähköllä. Siitä ei juuri ole epäilystä. Kysymys on vain siitä, saadaanko sähkö vetypolttokennoista vai akuista. Molemmat tekniikat tarjoavat suuria mahdollisuuksia, mutta myös yhtä suuria haasteita. Tieteen Kuvalehti tutkii niitä tarkasti ja julistaa voittajan.

Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että tulevaisuudessa ajetaan sähköllä. Mutta mistä sitten sähkö saadaan?

Kaksi parasta ehdokasta ovat vetypolttokennot ja akut. Molemmissa tekniikoissa on ongelmansa, mutta toinen niistä on kuitenkin asettunut kilpajuoksun kärkeen.

Ympäristörasitus

© Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Polttokennot:

Useimmissa polttokennoissa käytetään vetyä virran tuottamiseksi sähkömoottoriin. Vedyn tuotanto tapahtuu kuitenkin hajottamalla maakaasua hyvin kuumalla höyryllä vedyksi ja hiileksi. Prosessissa vapautuvien hiilidioksidipäästöjen vuoksi vetyauto ei ole kovin vihreä.

Akut:

Akkuihin voidaan varastoida energiaa suoraan jo olemassa olevasta sähköverkosta. Jos sähkön lähde on esimerkiksi tuulienergia, akkuautoa voidaan sanoa vihreäksi.

Toimintamatka

© Shutterstock

Polttokennot:

Vety voi varastoida suuria määriä energiaa, ja tankillisella saavutetaan sama toimintamatka kuin bensiiniautolla. Vedyn lämpöarvo on 120 megajoulea kilo – bensiinin vain 44.

Akut:

Akut voivat parhaassa tapauksessa varastoida 2–3 megajoulea kiloa kohti. Vain kalleimmat akkuautot pystyvät ajamaan noin 500 kilometriä yhdellä latauksella.

Tankkaaminen

© Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

Polttokennot:

Vetyauton tankkaaminen asemalla kestää vain muutaman minuutin. Vetyasemia on kuitenkin vielä harvassa.

Akut:

Täysi lataus saavutetaan niin sanotulla pikalatauksellakin nopeimmillaan reilussa tunnissa.

Akkujen latausasemia on kuitenkin paljon tiheämmässä kuin vetyasemia, ja useimmat autot voidaan kytkeä kotona sähköverkkoon ja jättää latautumaan yöksi.

Ja voittaja on...

© Tesla Motors Inc.

Akkuautot voittavat, koska ne voivat hyödyntää olemassa olevaa sähköverkkoa. Akkujen tehostamiseksi tehdään paljon tutkimusta, joten toimintamatkaan liittyvät ongelmat vähenevät tulevaisuudessa.

Seuraa kehitystä

Haluatko pysyä selvillä uusimmasta tekniikasta? Tilaamalla Tieteen Kuvalehden voit lukea sekä yleistajuisia selityksiä että kiehtovia taustatarinoita, jotka liittyvät aikamme suurimpiin saavutuksiin. Tilaa jo tänään, niin saat huipputarjouksen:

  • Käyttöoikeuden lehtiemme digijulkaisuihin, luettavanasi ovat mm. National Geographic, Historia ja Tee Itse
  • Tyylikkäät langattomat Vinyl Tech -kuulokkeet
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä

Saat koko paketin vain 8,90 eurollasäästät 61 euroa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota