Tulevaisuuden metro ilahduttaa työmatkalaisia

Unohda täpötäydet ja myöhästelevät junat. Jos brittiläinen arkkitehtitoimisto saisi päättää, niin metro korvattaisiin rullaavilla jalkakäytävillä, jotka olisivat nopeampia kuin junat.

© NBBJ

Päivittäinen matka täpötäydessä metrossa voi olla turhauttava kokemus. Vaikka matka ei olisikaan kovin pitkä, pysähdyksiin kuluu aikaa. Joskus tuntuu siltä, että kävellen olisit jo perillä – ja ehkä niin onkin.

Jotkin metrolinjat ovat niin liikennöityjä ja hitaita, että rullaava jalkakäytävä todellakin olisi nopeampi. Tällainen ruuhkalinja on muun muassa Lontoon metron Circle Line.

Kolme jalankulkukaistaa takaa sujuvuuden

Brittiläinen arkkitehtitoimisto NBBJ on kehittänyt idean rullaavista jalkakäytävistä. Niissä olisi kolme eri nopeudella liikkuvaa "kaistaa":

  • Hitain kaista olisi lähinnä sisään- ja uloskäyntejä (4,8 km/h).
  • Hieman nopeampi kaista rullaisi keskellä (9,5 km/h).
  • Pikakaistalaiset kulkisivat kauimpana laiturista (14,4 km/h).
© NBBJ

Nopeuttaisi Circle Linea neljä minuuttia

Tällä yksinkertaisella ratkaisulla olisi monta etua: Matka sujuisi ripeästi. Reippaasti kävelevä ihminen voisi nopeimmalla kaistalla saavuttaa 19 kilometrin tuntinopeuden.

NBBJ on laskenut, että tällä nopeudella koko Circle Linen voisi harppoa ympäri 56 minuutissa – eli matka sujuisi neljä minuuttia nopeammin kuin junan kyydissä.

Palvelee useampia matkustajia

Rullaavan ja pysäkittömän jalkakäytävän suurin etu olisi se, että se voisi ottaa jopa kolme kertaa niin paljon matkustajia kuin metro.

Jalkakäytävät ovat vasta konseptivaiheessa, ja voi olla, että niitä ei koskaan asenneta Lontoon alle. NBBJ toivoo kuitenkin, että vaihtoehtoiset ideat saisivat liikennesuunnittelijat ajattelemaan uudella tavalla.