12 ihmiselle vaarallisinta eläintä

Maapallon vaarallisimpien eläinten luettelo tihkuu verta ja myrkkyä. Eläimen ei tarvitse olla suuri ollakseen ihmiselle vaaraksi.

Shutterstock

12. Norsut: 500 kuolemaa

Enlig elefant går på den åbne savanne

Norsu on listan ehdottomasti suurin eläin. Sen vaarallisuus ei perustu lihansyöntiin vaan temperamenttiin ja suojelunhaluun.

National Geographicin artikkelissa arvioitiin vuonna 2005, että 500 ihmistä vuodessa menettää henkensä norsujen tappamana.

11. Virtahevot: 500 kuolemaa

Flodhest brøler og viser tænder i vandet

Jos leijona on savannien ylväs majesteetti, virtahepo on kuumakalle, jonka tielle ihmisen ei kannata asettua.

Viime aikoihin asti virtahepoa pidettiin Afrikan vaarallisimpana eläimenä, mutta nyt se on saanut manttelinperijän, jonka esittelemme hieman myöhemmin.

Virtahevot tappavat vuosittain noin 500 ihmistä – esimerkiksi kaatamalla ja murskaamalla jokiveneitä valtavilla leuoillaan, joiden purentavoima voi olla yli 800 kilogrammaa.

10. Heisimadot: 700 kuolemaa

Bændelorm inde i en tarm

Heisimadot saattavat näyttää harmittomilta, mutta ne voivat aiheuttaa ihmisille vakavia loiseliötartuntoja.

Kun väkäsheisimadon munat kuoriutuvat ihmisessä – tai muissa selkärankaisissa – isäntäeläin saa kystiserkoosin, joka tappaa vuodessa 700 ihmistä.

9. Krokotiilit: 1000 kuolemaa

Saltvandskrokodille viser gab og tænder i vandkanten

Virtahevon paikan Afrikan vaarallisimpana eläimenä on ottanut krokotiili. Sen tappamien ihmisten kokonaismäärästä ei ole tarkkaa tietoa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että noin tuhat ihmistä vuodessa menehtyy krokotiilin leukoihin.

8. Tsetsekärpäset: 3500 kuolemaa

Afrikansk tsetseflue sidder på et grønt blad

Unitauti vie ihmishenkiä etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta tauti ei tule tyhjästä. Sitä levittävät lukemattomat tsetsekärpäset, jotka imevät verta ravinnokseen esimerkiksi ihmisistä.

Tauti saattaa tarttua ihmiseen, jos häntä puraisee sitä kantava kärpänen. 3500 ihmistä vuosittain kuolee unitautiin, jonka oireita ovat esimerkiksi päänsärky, kuume, nivelkivut ja kutina.

7. Suolinkaiset: 4500 kuolemaa

Spolorme inde i en tarm

Suolinkaiset levittävät ihmisiin askariaasia, joka on 85 prosentissa tapauksista oireeton mutta saattaa tuntua myös hengenahdistuksena ja kuumeena.

The Lancetissa vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että joka vuosi 4 500 ihmistä kuolee suolinkaisiin.

6. Petoluteet: 12 000 kuolemaa

Rovtæge sidder på noget mos

Myös kuutospaikalle noustaan levittämällä ihmisiin tappavia sairauksia.

Petoluteilla on vahvat pisto- ja imukärsät. Kun ne imevät verta ihmisistä, ne voivat levittää trooppista loistautia nimeltä Chagasin tauti. Siihen kuolee vuosittain 12 000 ihmistä.

5. Kotilot: Yli 20 000 kuolemaa

Ferskvandssnegl på en sandbund

Kotilot saattavat näyttää pieniltä ja viattomilta, mutta ne voivat välittää skistosomiaasia aiheuttavaa loismatoa.

Yli 200 ihmistä sairastaa skistosomiaasia, ja siihen kuolee vuosittain ainakin 20 000 ihmistä ja ehkä jopa 200 000 ihmistä, arvioi WHO.

4. Koirat: 59 000 kuolemaa

Aggressiv hund gør og viser tænder

Myös ihmisen paras ystävä kuuluu tälle listalle. Se ei kuitenkaan – välttämättä – johdu siitä, että koiralta palaisi pinna omistajaansa. Monissa maissa koira saattaa kantaa rabiesta (vesikauhua).

Viruksen aiheuttama tauti voi tarttua ihmiseen pureman kautta. Myös eläimen syljen joutuminen rikkinäiselle iholle tai limakalvoille voi tuoda tartunnan.

99 % noin 59 000 vuotuisesta rabieskuolemasta on koiran aiheuttamia, arvioi WHO.

3. Käärmeet: Noin 100 000 kuolemantapausta

Blå giftslange snor sig om en gren

Käärmeet kuuluvat yhteenlaskettuna maailman vaarallisimpiin eläimiin – ja matelijoihin. WHO arvioi niiden tappavan joka vuosi koko maailmassa 81 000–138 000 ihmistä.

2. Ihmiset: 437 000 kuolemaa

Stor menneskemængde i bybilledet

Kakkospaikalle pääsemme me itse: ihmiset. YK:n huume- ja rikosviraston synkät tilastot kertovat, että maailmassa tehtiin vuonna 2012 noin 437 000 murhaa.

Olemme siis itsemme toiseksi pahin vihollinen.

1. Hyttyset: 1 miljoona kuolemaa

Myg sidder på menneskehud

Pahin vihollisemme – ja maapallon vaarallisin eläin – on kuitenkin hyttynen. Pieni verenimijä tartuttaa vuosittain sairauksia useisiin miljooniin ihmisiin, ja joka vuosi noin miljoona kuolee niihin.

Yksi vaarallisimmista hyttysten levittämistä taudeista aiheuttaa joka vuosi yli 400 000 kuolemantapausta.

Muut tappavat taudit, kuten denguekuume, aiheuttavat myös usein kuoleman, ja ne tarttuvat etenkin Aasian ja Latinalaisen Amerikan lapsiin.

Ehdottoman tarkkaa tietoa kaikkien eläinten aiheuttamista kuolemantapauksista on mahdoton saada, joten listan luvut ja sijoitukset ovat suuntaa antavia.

Lue myös:

Mircroraptor
Eläimet

Näin eläinten siivet syntyivät

1 minuuttia
Eläimet

Vaarallisin eläin

0 minuuttia
Eläimet

Eläinkunnan vanhimmat

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!