Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

James Cameron Deepsea Challenger

Tosi syvällä on käynyt vain kolme ihmistä

Maailman syvin kohta on Challengerin syvänne, joka sijaitsee 11 kilometriä merenpinnan alapuolella. Miten monta ihmistä on käynyt siellä?

Challengerin syvänne Tyynenmeren pohjassa Mariaanien haudassa on maapallon syvin rotko. Syvänteen pohjalta merenpintaan on matkaa tarkalleen 10?924 metriä, eli jos Mount Everest seisoisi sen pohjalla, vuorenhuipun päälle jäisi vielä pari kilometriä vettä.

Syvänne löydettiin 1951, ja sen pohjalla on käyty kuusi kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 1960, kun sveitsiläinen merentutkija Jacques Piccard ja yhdysvaltalainen merivoimien upseeri Don Walsh laskeutuivat Trieste-sukellusaluksellaan rotkoon ja viettivät syvyyksissä 20 minuuttia. Laskeutuminen kesti melkein viisi tuntia.

1995

Seuraava käynti oli 1995, jolloin pohjaa tutki japanilainen sukellusrobotti Kaiko. Se kävi syvänteessä vielä kaksi kertaa, vuosina 1996 ja 1998. Seuraavaksi oli yhdysvaltalaisten vuoro: miehittämätön Nereus-alus kävi noutamassa näytteitä syvänteen pohjalta 2009.

Ihmisen paluuta Challengerin syvänteeseen saatiin odottaa 52 vuotta. 26. maaliskuuta 2012 kanadalainen James Cameron painui pohjalle ja vietti siellä kuusi tuntia.

Deepsea Challenger

Tutkimusvälineet Mukana oli näytteenottolaitteet ja anturit, jotka seurasivat veden painetta, lämpötilaa ja suolapitoisuutta.

500 kilon painolasti Painolasti irrotettiin, kun oli aika nousta pintaan.

Led-lamput 2,5 metriä pitkään paneeliin kiinnitetyt lamput antoivat valoa neljälle kameralle.

Runko Eristetty runko painui matkan aikana kasaan 6,4 senttiä.

Ohjaamo James Cameron istui pallomaisessa ohjaamossa, jonka läpimitta oli 109 senttiä.

Lue myös:

sukellusvene ennätykset topbillede
Sukellusveneet

Top 5: Ennätysten sukellusveneet

3 minuuttia
Sukellusveneet

Ydinsukellusveneiden hylyissä ympäristötuhon ainekset

10 minuuttia
Kursk katstrofi
Sukellusveneet

KURSK – katastrofi sukellusveneessä

19 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota