Challengerin syvänne Tyynenmeren pohjassa Mariaanien haudassa on maapallon syvin rotko. Syvänteen pohjalta merenpintaan on matkaa tarkalleen 10?924 metriä, eli jos Mount Everest seisoisi sen pohjalla, vuorenhuipun päälle jäisi vielä pari kilometriä vettä.
Syvänne löydettiin 1951, ja sen pohjalla on käyty kuusi kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 1960, kun sveitsiläinen merentutkija Jacques Piccard ja yhdysvaltalainen merivoimien upseeri Don Walsh laskeutuivat Trieste-sukellusaluksellaan rotkoon ja viettivät syvyyksissä 20 minuuttia. Laskeutuminen kesti melkein viisi tuntia.
1995
Seuraava käynti oli 1995, jolloin pohjaa tutki japanilainen sukellusrobotti Kaiko. Se kävi syvänteessä vielä kaksi kertaa, vuosina 1996 ja 1998. Seuraavaksi oli yhdysvaltalaisten vuoro: miehittämätön Nereus-alus kävi noutamassa näytteitä syvänteen pohjalta 2009.
Ihmisen paluuta Challengerin syvänteeseen saatiin odottaa 52 vuotta. 26. maaliskuuta 2012 kanadalainen James Cameron painui pohjalle ja vietti siellä kuusi tuntia.
Deepsea Challenger
Tutkimusvälineet Mukana oli näytteenottolaitteet ja anturit, jotka seurasivat veden painetta, lämpötilaa ja suolapitoisuutta.
500 kilon painolasti Painolasti irrotettiin, kun oli aika nousta pintaan.
Led-lamput 2,5 metriä pitkään paneeliin kiinnitetyt lamput antoivat valoa neljälle kameralle.
Runko Eristetty runko painui matkan aikana kasaan 6,4 senttiä.
Ohjaamo James Cameron istui pallomaisessa ohjaamossa, jonka läpimitta oli 109 senttiä.