Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Submarine
Liikenne - Sukellusveneet

Miten sukellusveneeseen saadaan ilmaa?

Hapen tuottamiseen sukellusveneessä ei välttämättä vaadita paljon tilaa.

Kun pienessä suljetussa tilassa on paljon ihmisiä, puhtaan ilman saatavuudessa on huomioitava monta seikkaa. Hengittäessään ihminen kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksidia ja vesihöyryä. Happea on saatava lisää, ja hiilidioksidista ja vesihöyrystä on päästävä eroon.

Jo muutaman prosentin hiilidioksidipitoisuus hengitysilmassa on pitkällä aikavälillä haitallista. Jos pitoisuus nousee viiteen prosenttiin, ihminen tulee pian huonovointiseksi ja voi menettää tajuntansa. Vesihöyrystäkin on hankkiuduttava eroon, sillä tiivistyvä kosteus vahingoittaa aluksen rakenteita. Myös pöly, bakteerit ja muut epäpuhtaudet on poistettava hengitysilmasta.

Pienhiukkasista ja muista epäpuhtauksista päästään eroon suodattimilla. Ilmankosteutta puolestaan säädellään kierrättämällä ilmaa kylmälaitteissa, joissa vesihöyry tiivistyy vedeksi, joka otetaan laitteesta talteen. Hiilidioksidia ja muita kaasuja erotetaan ilmasta sitouttamalla niitä muihin aineisiin. Esimerkiksi natriumhydroksidi absorboi tehokkaasti hiilidioksidia.

Ihminen tarvitsee hengittämiseen 500–600 litraa happea päivässä. Yksinkertaisin tapa huolehtia hapensaannista on tuoda se sukellusveneeseen kaasupulloissa. Ne tosin ovat raskaita ja vievät sisältöönsä verrattuna suhteettoman paljon tilaa. Happea voidaan kuljettaa myös yhdisteinä, jolloin se on sitoutettu esimerkiksi natriumkloraatiksi, joka lämmitettäessä vapauttaa happea.

Joissakin sukellusveneissä happea saadaan hajottamalla elektrolyysissä merivettä vedyksi ja hapeksi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota