Brystvorte mand

Miksi miehillä on nännit?

Naisten nänneillä on selvä tarkoitus, koska naiset myös imettävät, mutta mitä virkaa on miehen nänneillä?

Naisten nänneillä on selvä tarkoitus, koska naiset myös imettävät, mutta mitä virkaa on miehen nänneillä?

Shutterstock

Miehet eivät yleensä imetä, mutta silti heillä nännit. Selitys on se, että nännit kehittyvät yksilönkehityksen siinä vaiheessa, jolloin lapsen sukupuoli ei ole vielä määrittynyt.

Ensimmäisten viikkojen aikana kaikki sikiöt ovat tyttöjä. Silloin alkavat kehittyä muun muassa raajat, silmät, aivot, sydän – ja nännit.

Vasta kuudennella tai seitsemännellä raskausviikolla aktivoituu Y-kromosomin geeni, joka käynnistää kivesten kehittymisen. Silloin miessukuhormoni testosteroni alkaa erottaa pojat tytöistä.

Poikasikiöiden nännien ylläpito ei kuitenkaan juuri kuluta energiaa, joten elimistön ei kannata hankkiutua niistä eroon.

Nänneistä on iloa miehillekin

Naisenkaan nännit eivät ole vain imetysvälineitä. Ne ovat erogeenisiä alueita, joiden hyväily voi tuottaa mielihyvää ja laukaisee läheisyyden tunnetta tuottavan oksitosiinihormonin erittymisen.

Myös miehillä nännit voivat olla kosketusherkkää aluetta.

Vuonna 2006 julkaistussa brittitutkimuksessa 51,7 prosenttia miehistä vastasi, että nännien hyväily herättää heissä seksuaalista halua tai vahvistaa sitä. Naisista näin vastasi 81,5 prosenttia. Miesten nänneillä saattaa siis olla evolutiivinen tehtävä lisääntymiskäyttäytymisen kannalta.