Baby Boom Jet

Concorden seuraaja tuo yliäänikoneet jälleen muotiin

Yliäänikone on nyt tulossa uudelleen matkustajaliikenteeseen. Hankkeen taustalla on muhkea budjetti, jota on kartuttanut muun muassa Virgin-pomo Richard Branson. Aluksi lennetään Atlantin yli reilussa kolmessa tunnissa.

tiistai 22. marraskuuta 2016 teksti Jakob Priess

Lento yli Atlantin alle neljän tunnin on ollut mahdotonta sen jälkeen kun Concordet lopettivat liikennöinnin vuonna 2003. Nyt ääntä nopeammat koneet ovat kuitenkin uudelleen rullaamassa kiitoradoille.

Yliäänikone XB-1:n eli Baby Boomin matkanopeus on 2,2 machia (2 335 km/h). Siitä tulee siis kaikkien aikojen nopein matkustajakone, sillä se on 10 prosenttia vikkelämpi kuin Concorde ja 2,6 kertaa niin nopea kuin perinteiset matkustajalentokoneet.

Yliäänikoneiden uuden tulemisen taustalla on värikäs ja ideoita suoltava Virgin-yhtiöiden pomo Richard Branson.

Ensilento vuonna 2023

Bransonin yritys, Virgin Galactic, on sijoittanut suuren summan rahaa Baby Boomin kehitystyöhön, ja vastineeksi Virgin Galactic saa ostaa 10 ensimmäistä konetta.

Yliäänikone nousee ensimmäiselle testilennolleen jo vuonna 2017, ja jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ensimmäiset matkustajat pääsevät Baby Boomin kyytiin vuonna 2023. He voivat sitten lentää Lontoosta New Yorkiin vain 3 tunnissa 15 minuutissa. Lentoaika on siis vartin nopeampi kuin Concorden aikoinaan.

"Järkevät" hinnat

Bransonin ja XB-1:n suunnittelusta vastaavan denveriläisen Boom-yrityksen mukaan uuden ääntä nopeamman koneen lippujen hinnat tulevat olemaan "järkeviä".

Miljonäärille hinta saattaakin kuulostaa järkevältä, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että meno-paluulipusta rapakon taa joutuu pulittamaan noin 4 700 euroa.

Toisaalta jotkut varmasti kokevat, että rahoille saa vastinetta. Baby Boomin lennolla ei nimittäin joudu kärsimään charterlentojen ahtaudesta eikä viikonloppulomalaisista, sillä XB-1:ssä on tilaa vain 40 matkustajalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: