Helikopteri James Bond

Voiko helikopteri tehdä silmukan?

Spectre-elokuvassa roisto lentelee helikopterilla, joka tekee silmukoita ilmassa. Onnistuuko moinen temppu myös todellisuudessa?

keskiviikko 17. elokuuta 2016

Kyllä helikopterilla voi tehdä silmukan ilmassa samalla tavalla kuin James Bondin maailmassa. Ihan kaikilta lentäjiltä se ei kuitenkaan onnistu.

Spectre-elokuvan rosvon kopteria lentää todellisuudessa maailmankuulu yhdysvaltalainen taitolentäjä ja lentoakrobaatti Chuck Aaron.

Silmukkalento vaatii myös erityisvalmisteisen helikopterin.

Roottorin lavat kontrolloivat silmukkaa

Spectre-elokuvassa lentoakrobaatti Chuck Aaron tekee silmukan. (Silmukka nähdään noin 2 minuutin ja 50 sekunnin kohdalla.)

Lentoakrobatiassa kohdistuu huomattavan suuri rasitus helikopterin roottorin lapoihin, sillä lavoissa ei voi olla niin sanottuja lepatus- ja heiluntaniveliä, vaan niiden on pysyttävä jäykkinä koko lennon ajan.

Tavallisen helikopterin roottorissa on navan ja lavan välissä nivelet, joiden ansiosta lapa voi antaa periksi pysty- ja sivusuunnassa, mikä vakauttaa lentoa mutta ei salli lentämistä ylösalaisin.

Spectressä lennettiin MBB Bo 105 -helikopterilla, jossa on yksinkertainen, vain lapakulmia säätävä nivel, joka toimii missä tahansa asennossa.

Taitolentohelikopteri

Jäykällä roottorilla voi lentää silmukan, koska se on rakennettu kestämään rasitus, joka syntyy, kun helikopteri lentää ylösalaisin.

|

Tavallinen helikopteri

Roottorin navan ja lapojen välisten lepatusnivelten ansiosta roottorin lavat voivat antaa periksi, jolloin lapojen nostovoiman vaihtelu lennon aikana tasaantuu. Muutoin vaihtelu vetäisi helikopterin kallelleen.

Näin se toimii

Kun roottorin lavat antavat vain vähän periksi, lentäjän täytyy itse tasata lapojen nostovoiman vaihtelu.

Nostovoima vaihtelee sen mukaan, missä kohtaa lapa sattuu pyörimään.

Liikkuessaan lentosuuntaan roottorin nostovoima on suurempi kuin silloin, kun se on pyörähtänyt taaksepäin ja kulkee vastakkaiseen suuntaan.

Saksalainen Messerschmitt-Bölkow-Blohm Bo 105 -helikopteri kuuluu Red Bulls -taitolentoryhmälle, mutta Spectressä se maalattiin mustaksi.

Voiko talliumiin kuolla Mr. Whiten tavoin?

Spectre-elokuvan Mr. White myrkytetään talliumilla, joka saa roiston muutamassa viikossa niin sairaaksi, että tämä tekee itsemurhan. Onko tallium vaarallista?

Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: