United Airlines
United, uusiutuva, lentopolttoaine

Kestävä virstanpylväs: Matkustajakoneen moottori toimii 100-prosenttisella biopolttoaineella

United Airlines on ensimmäisenä ilmailun historiassa lennättänyt matkustajia niin, että koneen toinen moottori käytti 100-prosenttista biopolttoainetta.

Tavallisella reittilentolla Chicagosta Washington D. C.:hen tehtiin Yhdysvalloissa historiaa. Boeing 737 MAX 8 taittoi kyydissään yli 100 matkustajaa 979 kilometriä niin, että toinen moottoreista käytti vain uusiutuvaa lentopolttoainetta.

United Airlinesin mukaan uusiutuva polttoaine tuottaa jopa 80 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin tavallinen suihkukoneen polttoaine.

Biolentopolttoainetta voidaan tuottaa monista raaka-aineista – tässä tapauksessa se oli tehty rasvoista ja ruokaöljystä.

Lentokoneessa käytettiin biopolttoainetta vain toisessa moottorissa turvallisuussyistä, sillä tämäntyyppinen polttoaine on vasta kokeiluvaiheessa. Toiselle moottorille oli varattu 1 893 litraa biopolttoainetta ja toiselle moottorille 1 893 litraa perinteistä polttoainetta.

Ilman matkustajia tehdyllä koelennolla lokakuussa 2021 United Airlines osoitti, että uusiutuvan polttoaineen teho oli saman kuin tavallisen lentopolttoaineen.

Uuden lennon merkitys piili siinä, että ilmailualalla pidettiin nyt biopolttoainetta kyllin turvallisena reittilennoille.