Miksi lento länteen kestää kauemmin kuin itään?

Kun kävin Thaimaassa, lento sieltä takaisin tuntui kestävän paljon kauemmin kuin menomatka. Onko tuntemuksessani perää?

© Shutterstock

Lento itäänpäin kestää voi todella sujua nopeammin kuin lento länteen. Syynä on se, että itäsuunnassa kone saa vauhtia niin sanotuilta suihkuvirtauksilta.

Suihkuvirtaukset ovat ylhäällä ilmakehässä olevia putkimaisia voimakkaan tuulen vyöhykkeitä, joita on maapallolla neljä, kaksi pohjoisella ja kaksi eteläisellä pallonpuoliskolla. Tuulen nopeus suihkuvirtauksissa on 100–400 kilometriä tunnissa

Jos lento Euroopasta Thaimaahan kulkee Lähi-idän kautta, lentäjä voi hyödyntää molempia pohjoisen pallonpuoliskon suihkuvirtauksia.

Suihkuvirtaus antaa myötätuulta itään mentäessä

Pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla on kummallakin kaksi suihkuvirtausta.

Shutterstock

1. Polaarinen suihkuvirtaus ahkerassa käytössä

Polaarinen suihkuvirtaus puhaltaa 60. leveysasteen pohjoispuolella 8-10 kilometrin korkeudessa. Se nopeuttaa lentoja Euroopasta Lähi-itään ja Pohjois-Amerikasta Eurooppaan.

Shutterstock

2. Subtrooppinen suihkuvirtaus on korkealla

Jos lento jatkuu Lähi-idästä Thaimaahan, lentäjä voi yrittää saada vauhtia subtrooppiselta suihkuvirtaukselta, joka puhaltaa 30. leveysasteen tienoilla 12–16 kilometrin korkeudessa.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Varsinkin suihkuvirtauksen myötätuuli lyhentää lentoaikaa huomattavasti.

Vuonna 2020 Boeing 747:n lentoaika New Yorkista Lontooseen lyheni kahdella tunnilla, koska suihkuvirtaus oli poikkeuksellisen voimakas.

© Shutterstock

Matka kesti vain neljä tuntia ja 56 minuuttia, mikä on reitin ennätys, jos takavuosien ääntä nopeammin lentänyttä Concordea ei oteta lukuun. Concorden lentoaika reitillä oli alle kolme tuntia.

Matkalla Atlantin yli Boeing 747:n vauhti oli kovimmillaan 1 328 kilometriä tunnissa, mikä on enemmän kuin äänen nopeus.

Kone ei kuitenkaan murtanut äänivallia, koska nopeus mitattiin suhteessa maanpintaan. Konetta ympäröivä ilma liikkui yhtä nopeasti kuin kone.