© S. SKAT-RIISE & C. LUNAU/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Sujuuko lento Bangkokiin todellakin nopeammin kuin paluulento kotiin?

Kun lennät Thaimaahan, voi tuntua siltä, että kotimatka sujuu paljon hitaammin kuin menomatka. Voiko se olla totta?

Jos lennolla on mahdollista käyttää hyväksi suihkuvirtauksia, jotka ovat lännestä itään kulkevia putkimaisia nopean tuulen vyöhykkeitä, matkaa Pohjolasta Kaakkois-Aasiaan siivittää myötätuuli. Palatessaan kone joutuu vastaavasti puskemaan vastatuuleen, jos reitti on sama.

Koska usein katkonaiset suihkuvirtaukset kiemurtelevat käärmemäisesti ja niiden kovimman tuulen alue on kapea, rajuin vastatuuli on monesti vältettävissä.

Matkustajakoneet lentävät yleensä noin 900 kilometriä tunnissa noin kymmenen kilometrin korkeudessa. Siellä tuulen nopeus voi olla 40–80 metriä sekunnissa.

Kun myötätuuli työntää reippaasti konetta, sen nopeus maanpinnan suhteen voi olla yli 1000 km/h. Jo pienellä keskinopeuden kasvulla tai laskulla on suuri vaikutus matka-aikaan Suomen ja Thaimaan välillä. 8 000 kilometrin lennolla ero voi olla reilu tunti suuntaansa.

Maapalloa kiertää neljä suurta suihkuvirtausta

Maan pyörimisliike vaikuttaa ilmavirtauksiin 8–16 kilometrin korkeudessa. Vaikutus tulee esiin itään suuntautuvina käärmemäisinä suihkuvirtauksina.

Tuuli takasi ennätyksen

  1. tammikuuta 2015 Airbus A330-300 -lentokone lensi ennätyksellisen nopeasti Atlantin yli – harvinaisen kovan suihkuvirtauksen siivittämänä.

Thomas Cook Airlines -yhtiön kone saapui Varaderosta Kuubasta Norjan pääkaupunkiin Osloon 7 tunnin 48 minuutin lennon jälkeen. Aikataulun mukainen lentoaika on 9 tuntia 20 minuuttia

Keskinopeus oli 1 256 km/h. Sen takana oli myötätuuli, joka puhalsi ajoittain yli 83 m/s.