Nasa testaa taipuisia lentokoneen siipiä

Pitkät ja taipuisat siivet voivat vähentää lentokoneiden polttoainepäästöjä.

X-56A-lennokilla testataan, miten pitkiä siipiä lentokoneissa voidaan käyttää. Siivet tehdään joustavasta materiaalista.

© NASA

Lentoliikenne on yksi suurimmista ilmastopahiksista. Lentokonevalmistajat yrittävätkin kaikin tavoin tehdä koneistaan polttoainepihimpiä, jotta ilmastoa kuormittavat päästöt saataisiin pienemmiksi. Yksi kehityskohde on siipien muotoilu.

Pitkät siivet vähentävät polttoaineen kulutusta

Periaatteessa lentokoneet kuluttavat sitä vähemmän polttoainetta, mitä pidemmät siivet niissä on.

Pienillä nopeuksilla, kuten nousussa ja laskeutumisessa, pitkät siivet ovat kuitenkin ongelmalliset.

Kun saavutetaan tietty nopeus suhteessa siiven pituuteen, siiven ja ympäröivän ilman välille syntyy eräänlaista myötävärähtelyä, joka saa siiven väpättämään.

Pahimmassa tapauksessa se johtaa siiven katkeamiseen.

Mitä pidempi siipi on, sitä rajummin se väpättää ilmassa.

Kevyitä siipiä testataan

Nasa ja lentokonevalmistaja Lockheed Martin tutkivat miehittämättömän testikoneen avulla, miten siipien pituutta voidaan kasvattaa tinkimättä turvallisuudesta.

X-56A-lennokin siipien kärkiväli on 8,4 metriä, mikä on huomattavan paljon verrattuna lennokin pituuteen, joka on ainoastaan 2,3 metriä.

X-56A:n siivet ovat kevyttä joustavaa materiaalia, jonka Nasan tutkijat toivovat kestävän väpätyksen ja pitävän koneen ilmassa. Aikaisemmat testikoneet, joissa on ollut pitkät mutta jäykät siivet, ovat syöksyneet maahan.

Tämän vuoden kuluessa on tarkoitus testata erilaisia joustavia siipimateriaaleja ja vertailla niiden väpätysalttiutta ja kestävyyttä.