Lentokoneen siivet luovat paine-eron
Lentokoneen on nousun jälkeen myös pysyttävä ilmassa. Siinä siivet ovat avainasemassa, sillä ne ne muuttavat ilman paineoloja.
Siivet on muotoiltu niin, että siiven yläpuolella ilma liikkuu nopeammin kuin siiven alapuolella.
Bernoullin lain mukaan ilmanpaine on sitä pienempi, mitä nopeammin ilma liikkuu. Siksi siiven yläpuolelle muodostuu alipaine ja siiven alapuolelle ylipaine.
Paine nostaa konetta ylöspäin
Mitä suurempi ylipaine siiven alapuolella vallitsee, sitä enemmän kone työntyy kohti alipainetta. Siipien kulmaa voidaan vaihtaa niin, että ne muuttavat painetta ja saavat koneen joko nousemaan korkeammalle tai laskeutumaan.
Nostovoiman suuruuteen vaikuttavat monet seikat, muun muassa lentonopeus ja -korkeus, siiven ja ilmavirran välinen kohtauskulma sekä siiven koko, muoto ja puhtaus.
Lentokoneen ohjaamista varten taas tarvitaan siipiin liitettyjä laippoja, lentojarruja ja siivekkeitä.
Potkurikoneissa pätevät samat periaatteet kuin suihkukoneessa. Potkurin lavat on muotoiltu niin, että koneen eteen syntyyn alipaine ja taakse ylipaine.
Lentämiseen liittyy paljon uskomuksia
Maallikot luulevat tietävänsä ilmailusta paljon, mutta luulo ei aina ole tiedon väärtti. Putoaako kone, jos ikkuna hajoaa? Tyhjennetäänkö koneen vessat ilmassa? Onko samalanisku vaarallinen lentokoneille? Lue artikkeli, niin erotat faktat fiktiosta: