Miten g-housut parantavat lentäjän suorituskykyä?

G-voimat voivat aiheuttaa sen, että veri pakenee aivoista. Siksi lentäjät käyttävät housuja, joiden ilmapussit estävät veren pakenemisen kehon alaosaan.

US jet pilot

Lentäjään kohdistuu etenkin koneen kaartaessa kiihtyvyysvoima, josta seuraa näennäinen vastakkaissuuntainen keskipakovoima. Kysymys on useaan suuntaan samanaikaisesti vaikuttavista voimista, jotka häiritsevät elimistön normaalia toimintaa. Nämä usein g-voimiksi kutsutut tekijät aiheuttavat ihmiselle huomattavia fysiologisia muutoksia: muun muassa veri voi paeta aivoista ja pakkautua kehon alaosaan, näkökenttä mustua ja tajunta sumentua, kun verenpaine laskee. Suojaamattomana lentäjä pyörtyy yleensä viimeistään 5–6 g:ssä. 1 g vastaa Maan painovoiman aiheuttamaa kiihtyvyyttä maanpinnalla.

Sotilasilmailussa g-suojaukseen käytetään vastaponnistusta, ylipainehengitystä ja g-housuja. Nykyaikaiset g-housut peittävät alaraajat kokonaan ja osan keskivartalosta.

Päällimmäiseksi puettavat g-housut ovat yhteydessä lentokoneen painejärjestelmään. Se huolehtii siitä, että housuihin sisältyvät ontelot täyttyvät kulloisiinkin olosuhteisiin sopivalla määrällä ilmaa. Täyttyessään ilmapussit puristavat jalkojen ja alavatsan verisuonia kuin paineside ja estävät näin verta pakenemasta päästä.