Miksi GPS puuttuu mustasta laatikosta?

Vuonna 2014 Malaysia Airlinesin lento 370 hävisi jäljettömiin. Eikö isojen matkustajakoneiden mustissa laatikoissa ole GPS-lähetintä, jotta ne voitaisiin löytää?

Sort boks
© Adek Berry/AFP/Scanpix

Kun radioyhteys Malaysia Airlinesin lentoon 370 katkesi maaliskuussa 2014, se oli matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin. Sotilastutka havaitsi koneen viimeiseksi Andamaanienmerellä matkalla kohti Intian Valtamerta.

Koska kone katosi meren yllä, GPS ei olisi juurikaan auttanut koneen löytymistä.

GPS lähettää sähkömagneettista säteilyä kahdella kanavalla taajuuksiilla 1575,42 MHz ja 1227,60 MHz. Ne ovat UHF-taajuuden (Ultra High Frequency) radioaaltoja, jotka vaimenevat vedessä.

Musta laatikko lähettää ultraäänisignaaleja 30 vuorokautta onnettomuuden jälkeen.

GPS:n sijaan lentokoneiden mustissa laatikoissa on useimmiten akustinen lähetin, joka aktivoituu vedessä. Lähetin lähettää sekunnin välein signaalin vähintään 30 vuorokauden ajan.

Lähetin toimii ultaäänialueella taajuudella 37,5 kHz. Ihminen kuulee ääniä jopa 20 kHz:n taajuudella, koira voi puolestaan kuulla jopa 45 kHz.

Ultaäänipulssit kulkevat paremmin vedessä kuin radioaallot, ja ne voidaan havaita kilometrin etäisyydeltä, mutta malesialaiskoneen tapauksessa se ei auttanut.

Uusi musta laatikko jättää uppoavan koneen

Malesian Airlinesin lennon tragedia vauhditti uudenlaisen mustan laatikon kehittämistä. Uusi tallennin, ADFR (Automatic Deploy­able Flight Recorder), irtoaa lentokoneesta, jos se syöksyy mereen. Laatikko myös kelluu, joten se voi lähettää pinnalta signaaleja satelliitteihin. Siten kone löydetään helpommin.

Uudella mustalla laatikolla on pelastusliivit

Uusi musta boksi, joka kelluu pinnalla, helpottaa mereen syöksyneen koneen paikantamista.

Ken Ikeda Madsen

1. Tietoja tallennetaan nokassa

Lentokoneen nokassa sijaitseva CVDR (Cockpit Voice and Data Recorder) seuraa koneen toimintoja. Se tallentaa jopa 25 tuntia dataa ja ääntä. CVDR lähettää tiedot edelleen ADFR-laitteelle.

Ken Ikeda Madsen

2. Musta laatikko poistuu koneen perästä

ADFR (Automatic Deployable Flight Recorder) sijaitsee koneen peräosassa. Jos koneen runko vaurioituu tai laite joutuu tekemisiin veden kanssa, se irtoaa koneesta.

Ken Ikeda Madsen

3. Apua pinnalta

ADFR-laite kelluu pinnalla ja lähettää voimakasta vilkkuvaa valoa. Samalla se lähettää tietoja lentokoneesta ja sijainnistaan satelliiteille.

Ken Ikeda Madsen

Lento-onnettomuuksien tutkijoille on tärkeää, että he pääsevät käsiksi mustien (oikeasti oranssien) laatikoiden tietoihin.

Laatikot rekisteröivät tietoja muun muassa lentokorkeudesta, kurssista, nopeudesta ja moottorin tilasta. Ne nauhoittavat myös lentäjien keskustelut ohjaamossa.