Airbus

Matkustajakoneet lentävät parvina

Muuttolinnuista innoitusta saanut lentokoneenvalmistaja Airbus kehittää järjestelmää, jossa matkustajakoneet lentävät aurassa. Tavoitteena on säästää tonneittain polttoainetta joka lennolla.

Kun hanhet muuttavat, niillä on yleensä edessään tuhansien kilometrien pituinen matka. Muutto tapahtuu suurissa ryhmissä – muttei seuran vaan energiansäästön vuoksi.

Tunnusmerkillinen kiilamainen aura auttaa hyödyntämään edessä lentävän linnun siipien tuottamien ilmapyörteiden aikaansaamaa nostovoimaa. Samaa vaikutusta pyrkii lentokoneenvalmistaja Airbus käyttämään hyväksi kaukolennoille tarkoitetuissa matkustajakoneissa.

Tietokoneanimaatioiden avulla Airbusin suunnittelijat ovat tutkineet pyörteitä, joita hanhet hyödyntävät lisänosteen lähteinä. Samaa vaikutusta aiotaan käyttää hyväksi lentoliikenteessä.

© Airbus

Yhtiö työstää fello’fly-nimistä konseptia, jonka on tarkoitus mahdollistaa useiden matkustajakoneiden lentäminen kiilamaisessa aurassa niin, että niiden polttoaineenkulutus pienenee 5–10 prosenttia. Leikkaus tarkoittaa Atlantin yli lennettäessä monta tonnia polttoainetta.

Koneet 15 kertaa lähemmäksi toisiaan

Nykyisten ilmailusääntöjen mukaan lentokoneiden pitää turvallisuussyistä lentää valtamerien yllä 55–90 kilometrin päässä toisistaan. Voidakseen hyödyntää toistensa ilmapyörteitä koneiden tulisi seurata toisiaan jopa vain kolmen kilometrin välein. Airbus uskoo, että turvallisuus voidaan taata tässäkin tapauksessa.

© Ken Ikeda Madsen & Shutterstock

Kone surffaa jättöpyörteellä

Fello’fly-konsepti perustuu siihen, että edellä lentävän koneen ilmapyörteet antavat ilmaista vetoapua perässä tulevalle koneelle.

Edellä menevä luo pyörteitä

Aurassa edellä lentävän koneen siivenkärjet saavat aikaan pyörteitä, jotka pysyvät ilmassa.

Perässä tuleva ryhmittyy

Auran seuraava kone lentää kolme kilometriä taempana, ennen kuin se lähestyy pyörrettä sivusta.

Pyörteet antavat nostovoimaa

Sijaitessaan oikeassa paikassa perässä tuleva kone saa nostovoimaa pyörteistä ja tuottaa samalla pyörteitä seuraavalle koneelle.

Ajatuksena on, että ne koneet, jotka voivat hyötyä aurassa lentämisestä, lähestyvät toisiaan lennonjohdon ohjauksessa. Koneiden pystyetäisyys on 1 000 jalkaa eli 305 metriä, joten törmäysvaaraa ei ole.

Siitä eteenpäin perässä tuleva kone seuraa edellä lentävää konetta kolmen kilometrin päässä, eli koneet etenevät samalla nopeudella. Perässä tuleva kone ohjataan sivuun niin, että se pääsee hyödyntämään ilmapyörteistä saatavaa nostovoimaa.

VIDEO: Airbusin fello’fly-esittely

Airbus on vuonna 2020 tehnyt alustavia kokeita kahdella A350-matkustajakoneella. Vuonna 2021 testejä jatketaan usean koneen muodostamalla auralla. Ne toteutetaan yhteistyössä ranskalaisen French bee -lentoyhtiön ja Scandinavian Airlinesin kanssa.

Airbus on laskenut, että konseptilla on mahdollista vähentää hiilidioksidipäästöjä 3–4 miljoonaa tonnia vuodessa, jos sen potentiaali hyödynnetään täysimääräisesti.