Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lentävä V nousi siivilleen

V-tyylissä voi olla ilmailun tulevaisuus. Pienoismallilla tehty koelento osoitti, että V:n muotoinen lentokone, jossa matkustamo on siivissä, voi olla toimiva ratkaisu.

TUDelft

Flying V eli lentävä V on V-kirjaimen muotoinen lentokone, jossa matkustamo ja lastiruuma on sijoitettu siipiin. Alankomaalaisten tutkijoiden idea on nyt askelen lähempänä toteutumistaan.

Delftin teknillisen yliopiston ovat saaneet suoritettua ensimmäiset koelennot Flying V:n pienoismallilla.

Flying V:n ensimmäinen koelento tehtiin 22,5 kiloa painavalla pienoismallilla. Se osoitti, että muotoilu on toimiva. Lopullisessa koossaan Flying V:ssä on tilaa yli 300 matkustajalle.

© TUDelft

Kolmimetrisellä pienoismallilla tehdyillä koelennoilla testattiin, miten vakaa konemalli on ilmassa ja miten suuren nopeuden se tarvitsee päästäkseen lentoon.

Tutkijoiden mukaan koelento oli menestys. Kone nousi ilmaan jo 80 kilometrin tuntivauhdilla. Laskeutuminen tosin tapahtui nokka edellä, mutta se voidaan korjata siirtämällä painopistettä taaksepäin.

VIDEO: Katso Flying V:n koelento

Flying V on alankomaalaisen KLM-lentoyhtiön tukema hanke. Koelento toteutettiin yhteistyössä eurooppalaisen lentokonevalmistajan Airbusin kanssa.

Lentävän V:n täysikokoisen mallin on määrä olla saman kokoinen kuin Airbus A350, eli siihen tulee tilat vähintään 314 matkustajalle ja 160 kuutiometrin lastiruuma.

Flying V:stä tulee lyhyempi kuin Airbusin A350-malli, mutta siipien kärkiväli on sama. Mittasuhteet suunnitellaan niin, että se voi käyttää samoja lentokenttien kiitoteitä ja matkustajasiltoja kuin A350-koneet.

© TUDelft

Täydessä mitassaan Flying V voi olla suorituskyvyltään parhaiden nykymatkustajakoneiden tasoinen, mutta sen polttoaineen kulutus olisi 20 prosenttia pienempi. V:n muotoinen runko tekee koneesta perinteisesti muotoiltuja malleja kevyemmän ja aerodynaamisemman.

Flying V:n on kaavailtu valmistuvan viimeistään vuonna 2050. Siihen mennessä myös ilmastoystävällisen polttoaineen saatavuus todennäköisesti paranee niin, että myös koneen hiilidioksidipäästöt ovat nykyistä pienemmät.

VIDEO: Tällainen Flying V on sisältä

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota