Kiina kehittelee kaksikerroslentokonetta

Kaksitasokoneet olivat yleisiä ilmailutekniikan alku­aikoina, mutta 1930-luvun jälkeen niitä ei ole paljon näkynyt. Nyt kiinalaiset ovat kehitelleet koneen, jonka siivet ovat kahdessa tasossa ja joka saavuttaa huiman nopeuden.

© Science China Press

Kaksitasolentokoneet tekevät comebackin – ainakin jos kiinalaiset saavat päättää. Sikäläiset suunnittelijat ovat esitelleet nelisiipisen matkustajakoneen mallin, jonka huippunopeus olisi 6 000 kilometriä tunnissa.

Mallia on testattu tuulitunnelissa, ja tulokset ovat kuulemma lupaavat.

Testeissä malli altistettiin kuormitukselle, joka vastaa lentoa 8 600 kilometrin tuntinopeudella eli jopa seitsemänkertaisella äänen nopeudella.

Lisäsiivet kasvattavat nostetta

Kaksitasokoneet olivat yleisiä ilmailutekniikan alku­aikoina, mutta 1930-luvun jälkeen niitä ei ole paljon näkynyt. Kiinalaismallissakaan ei juuri ole viitteitä perinteisiin kaksitasokoneisiin.

Sen siivet ovat hyvin erilaiset. Alimmat siivet ovat kuin eteenpäin ojennetut käsivarret, ja siipipari on kuin koneen päälle asetettu jättiläisleija.

Suunnitteluryhmän johtajan Cui Kain mukaan tuplasiivillä saadaan tavallista parempi noste ja polttoainetta kuluu vähemmän kuin aikaisemmissa ääntä nopeammissa lentokonemalleissa.

Kone kulkee toistaiseksi nimellä I-kone, koska se synnyttää Maata kohti syöksyessään i-kirjaimen muotoisen varjon.

Jos I-kone tehdään Boeing 737 -matkustajakoneen kokoiseksi, siihen mahtuu viisi tonnia rahtia tai 50 matkustajaa.

Boeing 737:ään mahtuu rahtia tai matkustajia nelinkertainen määrä, mutta sen lentonopeus on vain 800 kilometriä tunnissa.

Pekingistä New Yorkiin 2 tunnissa

I-koneella lento Pekingistä New Yorkiin kestäisi kaksi tuntia. Nykyään matka-aika on 14 tuntia.