Katapultti sinkoaa lentokoneen ilmaan

Tulevaisuudessa lentomatka voi alkaa katapulttiavusteisesti. Lentokonevalmistaja Airbus suunnittelee korvaavansa raskaat moottorit kevyemmillä ja kiihdyttävänsä koneet lentoonlähtönopeuteen raidejärjestelmällä.

LÄHTEE!

Lentokone nousee lentokorkeuteen sen jälkeen, kun katapulttijärjestelmä on singonnut sen ilmaan.

© AIRBUS S.A.S

Istut lentokoneessa ja haaveilet, että olet jo määränpäässä nauttimassa ihanaa juomaa. Äkkiä huomaat, miten painut istuinta vasten aivan kuin olisit vuoristoradassa.

Lentokonevalmistaja Airbus aikoo singota tulevaisuuden matkustajakoneet ilmaan eräänlaisella katapulttijärjestelmällä. Idea on osa Airbusin lentoliikennevisiota, ja sen tavoitteena on lyhentää lentoaikaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Kevyt polttoainepihi moottori

Nykyiset lentokoneet kuluttavat nousussa huomattavasti enemmän polttoainetta kuin muun lentomatkan aikana.

Jotta lentokone pääsisi omin voimin ilmaan, se tarvitsee raskaan ja tehokkaan moottorin. Kun vastaava moottorivoima asennetaan lentokenttään, Airbus voi valmistaa koneita, jotka kuluttavat huomattavasti nykymalleja vähemmän polttoainetta.

Airbusin suunnitelmissa lentokone sysätään ilmaan lentokentän raidejärjestelmän avulla. Tämä katapulttijärjestelmä toimii sähkömoottoreilla, joille sähköä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä.

Matkustaja tuntee olevansa vuoristoradassa

Nykyisin lentokoneet nousevat lentokorkeuteen vaiheittain. Katapultin avulla koneet taas singotaan jatkuvaan nousuun, joka on sekä nopeampi että energiatehokkaampi nousutapa.

Haasteena on löytää kiihtyvyys, joka on riittävän tehokas, mutta silti miellyttävä matkustajille. Tavoitteena on, että nousuvaihe ei altistaisi matkustajia sen suuremmille g-voimille kuin ihmiset kokevat lapsille sopivissa vuoristoradoissa.

Kiitoradan katapultti antaa lentokoneelle lähtöön tarvittavan nopeuden, joten kone voi nousta ilmaan pienillä ympäristöystävällisillä moottoreilla.

© AIRBUS S.A.S