Airbusin kone saavuttaa 5 500 km/h

Lentokonevalmistaja Airbus aikoo kutistaa matka-ajan Tokiosta Los Angelesiin vain kolmeen tuntiin uudella ääntä nopeammalla koneella, jonka yliäänipamaus ei riko korvia.

Airbusin kone lentää 5 500 km/h

Helsingistä on matkaa ilmojen halki New Yorkiin 6?626 kilometriä. Nykyisiltä lentokoneilta kuluu matkaan kahdeksan tuntia ja 45 minuuttia.

Jos eurooppalaisen Airbusin suunnitelma ääntä nopeammasta matkustajakoneesta toteutuu, lentoaika Atlantin yli lyhenisi tuntiin ja 12 minuuttiin. Koneen lentonopeus olisi noin 5?500 kilometriä tunnissa eli neljä ja puoli kertaa äänen nopeus.

Pieni ilmanvastus tekee Airbusista supernopean

Concorden pojaksi kutsuttu konemalli lentäisi yli kaksi kertaa niin nopeasti kuin Concorde, joka on neuvostoliittolaisen TU-144:n ohella ainoa matkustajakäytössä ollut ääntä nopeampi lentokone.

Lennot Concordella lopetettiin 2003. Airbusin uuden koneen luvataan kuluttavan vähemmän polttoainetta kuin Concorde ja pitävän myös vähemmän meteliä.

Airbusin sokkiaalto ei yllä maahan

Koneessa on kolmiomaiset siivet, ja sille antavat vauhtia kahden tyyppiset suihkumoottorit ja yksi rakettimoottori.

Kun rungon alla olevat suihkumoottorit ovat saaneet koneen ilmaan, ne vedetään sisään ilmanvastuksen pienentämiseksi. Sitten rakettimoottori vie koneen lähes pystysuorassa 15–20 kilometrin korkeuteen.

Vauhti ylittää äänen nopeuden, mutta jyrkän nousukulman ansiosta yliäänipamauksen aiheuttava sokkiaalto ei yllä maahan. Matkalennolla käytetään patoputkimoottoreita, jotka käynnistyvät yli 500 kilometrin tuntinopeudessa.

Airbusin matkaa siivittää kolme eri moottorityyppiä

5?500 kilometrin tuntinopeuden aikaansaamiseksi suunnitteilla olevassa Airbusissa on kaksi kaasuturbiinimoottoria, kaksi patoputkimoottoria ja rakettimoottori.

1. Ensin kaasuturbiinimoottorit kiihdyttävät koneen 350 kilometrin tuntinopeuteen.

2. Rakettimoottori käynnistyy ja vie koneen melkein pystysuoraan 15–20 kilometrin korkeuteen.

3. Kone ylittää äänen nopeuden, mutta jyrkän nousukulman ansiosta yliäänipamaus ei kuulu maassa.

4. 30–35 kilometrin korkeudessa patoputkimoottorit kiihdyttävät vauhdin 5?500 kilometriin tunnissa.

Concordesta Airbusiin: Yliäänikoneiden paluu

Uusi ääntä nopeampi Airbus merkitsee sitä, että nyt matkustajaliikenteessäkin päästään nauttimaan taas huippunopeudesta. Vuosikymmen sitten Concorde joutui lopettamaan toimintansa yliäänipamauksen aiheuttaman meluhaitan vuoksi. Lue lisää yliäänikoneiden paluusta artikkelissa: