Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakettimoottorilla varustettu Bell X-1 -testikone kehitettiin äänivallin murtamiseen.

© NASA
Liikenne - Lentokoneet

5 varhaista konetta, jotka tekivät ilmailun historiaa

Historian ensimmäisestä Wrightin veljesten hauraalla puisella koneella tekemästä lennosta kului vain alle 45 vuotta siihen, kun rakettimoottorilla toimiva Bell X-1 mursi äänivallin. Lue lisää alkuaikojen viidestä koneesta, jotka muuttivat ilmailun historiaa.

Wright Flyer I

Orville Wright joutui pitämään kiinni alemmasta siivestä maailmanhistorian ensimmäisen lennon aikana vuonna 1903.

© John T. Daniels

Vuonna 1903 Orville Wright teki historian ensimmäisen rekisteröidyn lennon moottorikäyttöisellä kulkuneuvolla, joka oli ilmaa painavampi. Lento Flyer-koneella kesti vain 12 sekuntia, ja sen pituus oli vain hieman yli 36,5 metriä eli se oli lyhyempi kuin Boeing 747:n siipiväli.

Ensi lento: 1903

Junkers F.13

© San Diego Air & Space Museum

Vuonna 1919 saksalainen Hugo Junkers suunnitteli ja rakensi maailman ensimmäisen metallisen lentokoneenrungon. Hän varusti koneen paksuilla siivillä, jotka tuottivat suuremman nosteen. F.13 oli myös ensimmäinen kone, jossa siipiä eivät enää tukeneet ulkoiset tukirakenteet.

Ensi lento: 1919

>> Tilaa Tieteen Kuvalehti, saat lennokin!

Supermarine Spitfire

© Franck Cabrol Licence

Toisen maailmansodan tunnusomaisin kone oli brittiläinen Spitfire-hävittäjä. Koneen siivistä oli tehty soikeat, jotta niiden ilmanvastus olisi mahdollisimman pieni. Tämä teki Spitfirestä muita aikakauden koneita nopeamman. Saksalaislentäjät olivat tiettävästi erittäin kateellisia siitä edusta, minkä kone antoi brittilentäjille ilmassa.

Ensi lento: 1936

Boeing 307 Stratoliner

© Kaszeta

Stratoliner oli ensimmäinen matkustajakone, jossa oli paineistettu matkustamo. Se merkitsi, että sillä pystyttiin lentämään kuuden kilometrin korkeudessa ja ylittämään useimmat sääilmiöt, mikä edisti huimasti matkustajaliikenteen kasvua.

Ensi lento: 1938

Bell X-1

© NASA

Rakettimoottorilla varustettu Bell X-1 -testikone kehitettiin ainoastaan rikkomaan äänivalli eli lentämään ääntä nopeammin. Temppu onnistui 14. lokakuuta 1947, kun koelentäjä Chuck Yeager pakotti koneen 1 100 kilometrin tuntinopeuteen – 1,06-kertaisen äänen nopeuteen.

Ensi lento: 1946

Lue myös:

Lentokoneet

Matkustajakoneet lentävät parvena ja leikkaavat tonneja hiilidioksidipäästöistä

3 minuuttia
lento-onnettomuus
Lentokoneet

Pahimmat lentoturmat

0 minuuttia
Lentokoneet

Leijuvat kolossit mullistavat ilmailun

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota