117 metrin siipiväli: Maailman suurin lentokone käynnistää moottorinsa

Suurin tähän mennessä nähty lentokone on testannut moottoreitaan ja ohjausjärjestelmiään autiomaassa Kaliforniassa. Jos jättimäinen kone pääsee siivilleen, se alkaa toimia avaruusrakettien taksina.

Stratolaunch-koneen siipiväli on 117 metriä.

© Stratolaunch

Valtavan Stratolaunch-koneen moottorit on sytytetty ensimmäistä kertaa– ja hyvin sujui!

Lentokoneen esitteli toinen Microsoftin perustajista, miljardööri Paul Allen kesäkuussa 2017, ja ensimmäinen testilento on suunniteltu vuodelle 2019.

Koneen mitat ja kantokyky puhuvat puolestaan:

  • Siipien kärkiväli: 117 metriä
  • Paino ilman kuormaa: 226 tonnia
  • Enimmäispaino lastattuna: 590 tonnia
  • Pyöriä: 28

Stratolaunchin kokoa havainnollistaa se, että maailman tähän mennessä suurimman lentokoneen, An-225 Mriyan, siipiväli on 84 metriä.

Maailman suurimpien lentokoneiden vertailua

© Wikimedia

Moottorit painavat 4 000 kiloa

Stratolaunchin koeajo tehtiin Mojave Air and Space Port -tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa. Insinöörit testasivat koneen kuutta Pratt & Whitney PW4056 -moottoria, joiden kunkin paino on noin 4 000 kiloa.

© Stratolaunch

Lentokoneessa on kaksi runkoa, joissa on tilaa ohjaamolle, matkustajille ja kuormalle. Oikeanpuoleisessa rungossa istuvat lentäjät, vasemmanpuoleiseen taas on sijoitettu koneen tietokonejärjestelmät.

Koneen siipiväli – 117 metriä – on pidempi kuin jalkapallokenttä.

© Stratolaunch

Taksipalvelua raketeille

Stratolaunch on rakennettu kuljettamaan kaupallisia raketteja Maan matalalle kiertoradalle, mistä ne jatkavat matkaansa oman moottorinsa voimin kauemmas avaruuteen.

Seuraavien parin kuukauden kuluessa on tarkoitus testata Stratolaunchin moottoreita asteittain kasvavalla voimakkuudella.

Valtava Stratolaunch-kone on vain yksi uusista hankkeista kaupallisen avaruusmatkailun saralla, missä miljardöörit Elon Musk (SpaceX) ja Jeff Bezos (Blue Origin) tähtäävät uudelleenkäytettävien rakettien kehittämiseen.