Aavelaivat top

Japania piinaavat aavelaivat: lastina päättömiä ruumiita

Aavelaivat: Japaninmeren sumusta on viimeisten kuuden viikon aikana sukeltanut esiin 12 outoa laivaa, joiden lastina on mädäntyneitä ruumiita. Useat ruumiista ovat päättömiä – ja yhdestä laivasta löytyi kuusi irrallista kalloa.

perjantai 11. joulukuuta 2015 teksti Mikkel Skovbo

Aavelaivat ovat niin äänettömiä, että niiden ympärillä kirkuvat merilinnut kuulostavat pahaenteisiltä. Kun ne lipuvat Japanin rannikkovartion laivan ohi, alukselta ei erotu mitään elonmerkkejä.

Sen jälkeen kun huonokuntoisia aluksia alkoi lokakuussa ilmaantua Japanin länsirannikolle, rannikkovartijat ovat joutuneet kohtaamaan irvokkaan näyn toisensa jälkeen: aavelaivat kuljettavat mädäntyneitä ruumiita, ja kahdessa tapauksessa ruumiit ovat olleet päättömiä.

Yksi laivoista sisälsi myös kuusi irtonaista kalloa.

Japanin länsirannikolta (keltainen alue) on tavattu 12 aavelaivaa.

Aavelaivat ovat matkanneet pitkään

Ruumiiden pitkälle edennyt hajoaminen osoittaa, että aavelaivat ovat olleet merellä pitkään. Kun ihminen kuolee, kosteissakin olosuhteissa kuluu yleensä kuukausia tai jopa vuosi ennen kuin ruumis mätänee kokonaan ja iho, rasvakudos ja lihakset häviävät luurangon päältä.

Kahden päättömän ruumiin ja kuuden irrallisen kallon löytyminen yllätti Kööpenhaminan yliopiston oikeuslääkäri Steen Holger Hansenin.

”Pää irtoaa muusta ruumiista mätänemisprosessin aikana yleensä vain silloin, jos ruumiiseen pääsevät käsiksi eläimet tai tapahtuu jotain muuta erikoista”, sanoo oikeuslääkäri, joka pitää löytöjä perin kummallisina:

”On toki mahdollista, että pää, joka lepää kostealla lankulla keinuvassa laivassa pitkän aikaa, irtoaa itsekseen. Mutta tässä tapauksessa kuulostaa siltä, että kyse on ihmisen toimista (…) Kallosta voi irrottaa kudokset vuorokaudessa keittämällä.”

Kovia kokeneet aavelaivat tulivat ehkä Pohjois-Koreasta?

Japanin rannikkovartion meneillään olevat tutkimukset saattavat paljastaa, onko päät irrotettu tarkoituksella vai ei.

Jo nyt japanilaiset asiantuntijat arvelevat, että mädäntyneet vainajat saattavat olla pohjoiskorealaisia loikkareita tai kalastajia, jotka ovat joutuneet myrskyn kouriin Japanin merellä.

12 aavelaivasta viimeisin kuljetti mukanaan neljää ruumista.

”Aavelaivat ovat puisia ja vanhoja ja raskaita. Ne eivät pysty purjehtimaan kovin nopeasti, eivätkä niiden moottorit ole kyllin tehokkaita vastavirtaan purjehtimiseen”, Tokain yliopiston merenkulkuasiantuntija Yoshihiko Yamada toteaa.

Useissa aavelaivoista on ollut kalastusvälineitä. Lisäksi niistä on löydetty lankku, jossa lukee ”Korean kansanarmeija”, ja rispaantunut lippu, joka muistuttaa Pohjois-Korean lippua. Yhdessäkään laivoissa ei ole nykyaikaisia navigointivälineitä.

Yhdestä aavelaivasta löytynyt rispaantunut lippu (vasemmalla) muistuttaa Pohjois-Korean lippua (oikealla), ja se voi antaa viitteitä laivojen alkuperästä.

Pohjois-Korean johto painostaa maanviljelijöitä ja kalastajia tuottamaan tavallista enemmän elintarvikkeita, joten monet aavelaivoista voivat olla kalastusveneitä, jotka ovat polttoaineen loputtua ajautuneet liian kauas yrittäessään täyttää niille määrättyjä kalastuskiintiöitä.

Sitä ei kuitenkaan ole saatu selville, miten vainajien päät ovat irronneet.

Merirosvo menetti päänsä merillä

Mustaparta piti Amerikkaa kauhun vallassa kolmimastoisella Queen Anne's Revenge -purkillaan, joka sai muut merirosvoalukset vaikuttamaan optimistijollilta. Mustaparta päätti päivänsä päättömänä. Lue koko tarina merten kuulusta kauhusta ja hänen lippulaivansa löytymisestä täältä:

KUOLEMANPURRET

Japanin aavelaivat ovat vain yksi esimerkki arvoituksellisista aluksista, jotka ovat löytyneet kuljettamassa ruumislastia:

THE OCTAVIUS

? Missä? Grönlannin länsirannikolla ? Milloin? 1775 ? Mitä tapahtui? Valaanpyyntialus sai näköpiiriinsä oudon kolmimastoisen kuunarin, joka ajelehti päämäärättömästi merellä. Kun valaanpyytäjät nousivat alukseen, heitä kohtasi karmaiseva näky: koko 28 hengen miehistö oli paleltunut hengiltä niille sijoilleen. Jos pyytäjien puheita on uskominen, kapteeni istui yhä kajuutassaan sulkakynä kohotettuna lokikirjan ylle. Viimeinen merkintä lokikirjassa oli tehty 11. marraskuuta 1762. Aavelaiva ja sen miehistö olivat siten ajelehtineet

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: