AsiaDreamPhoto/Alamy/Imageselect
København bus trådløs kommunikation

Kuinka vihreä aalto saadaan aikaan?

Työmatkalleni sattuu monta valo-ohjauksista risteystä, ja minusta tuntuu, että valo vaihtuu usein vihreäksi, kun lähestyn risteystä. Kuinka vihreä aalto tehdään?

Vihreäksi aalloksi kutsutaan liikennevalojärjestelmää, joka on ohjelmoitu niin, että tienkäyttäjä voi ajaa eteenpäin yleensä enimmäkseen ilman pysähdyksiä.

Vihreä aalto voidaan saada aikaan eri tavoilla. Ensimmäinen keino keksittiin melkein 100 vuotta sitten ja otettiin käyttöön jo kahden vuoden kuluttua, vuonna 1920, Yhdysvalloissa Detroitissa. Se perustuu liikennevalojen koordinointiin pääväylillä, kuten kaupungin vilkkailla sisäänajoteillä.

Liikennevalot toisin sanoen ajastetaan: valo vaihtuu vihreäksi peräkkäisissä risteyksissä melko tarkasti niiden välin ajamiseen kuluvassa ajassa.

Bussi vaihtaa valon vihreäksi

Monissa kaupungeissa bussit viestivät langattomasti liikennevalojen kanssa ja vaihtavat valon vihreäksi.

Bussi langaton viestintä
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Liikennevalo varoittaa punaisesta

Valo-ohjauksisten risteysten värit kytkeytyvät yhteen ja kertovat yhdessä liikenteenohjausjärjestelmälle, milloin vihreä valo palaa ja milloin valo vaihtuu punaiseksi.

Bussi langaton viestintä
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Bussi ilmaisee sijainnin

Kaupungissa liikkuessaan bussi lähettää jatkuvasti paikannus- ja nopeustietoja liikenteenohjausjärjestelmälle, joka kokoaa informaation ja seuraa kokonaisvaltaisesti liikennetilannetta.

Bussi langaton viestintä
© Shutterstock & Lotte Fredslund

Järjestelmä vaihtaa värin

Liikenteenohjausjärjestelmä ennakoi, milloin bussi on seuraavassa risteyksessä. Kun bussi on lähestymässä, vihreä valo voi jäädä palamaan jopa kymmenen sekuntia kauemmin.

Nykyään ajoitus riippuu usein vuorokaudenajasta ja liikennetiheydestä, kuten ruuhkahuipuista.

Osassa – etenkin melko vähäliikenteisten teiden – risteyksistä liikennevalo-ohjausta säädetään kaistoihin kätkeytyvillä ilmaisimilla, jotka havaitsevat lähestyvän ajoneuvon. Jos liikennetilanne sallii, valo vaihtuu tunnistuksen jälkeen nopeasti vihreäksi eikä tienkäyttäjän tarvitse pysähtyä.

Älykäs risteys tukee aaltoa

Viimeisten kymmenen vuoden aikana on otettu käyttöön uusia valo-ohjauksen ilmaisimia eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi Pittsburghissa Yhdysvalloissa käytetään laseriin perustuvaa lidaria eli valotutkaa.

Lidar-ilmaisin kerää tietoa ajoneuvojen liikkeistä teillä, ja tekoäly säätää tämän informaation pohjalta liikennevalojen toimintaa risteyksissä. Valo-ohjaus saadaan näin muun muassa mukautumaan vaikkapa yleisötilaisuuden aiheuttamaan liikennemäärän kasvuun.

Ilmaisin risteys
© NoTraffic