Shutterstock

Putkijuna ohittaa matkustajakoneen

Uusi magneettijuna kiitää kiskoja koskettamatta 1 250 km/h. Se on noin 350 km/h nopeampi kuin matkustajakone.

Unelma junasta, joka kulkee lentokonetta nopeammin, on himpun verran lähempänä toteutumistaan. Hyperloop Transportation Technologies -yhtiö on rakentanut tällaista junaa varten ensimmäisen täysimittaisen matkustajavaunun.

Pituudeltaan 32-metrinen vaunu painaa viisi tonnia. Sen on tarkoitus liikkua huomattavan alipaineisessa putkessa, jossa ilmanvastus on olematon, 1 250 kilometrin tuntivauhtia.

Vaunu liitää eteenpäin radan päällä voimakkaiden magneettien kuljettamana samalla periaatteella kuin maglev-junat. Japanissa ja Kiinassa näillä ajetaan 600 km/h.

32-metrisessä matkustamossa on tilaa jopa 40 matkustajalle. Peräkkäiset vaunut on tarkoitus lähettää matkaan alle minuutin välein.

© Marcelo del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Suunnitelmien mukaan matkustajavaunua testataan koeradalla, joka valmistuu kolmen vuoden kuluessa. Tavoitteena on aloittaa myöhemmin varsinainen liikennöinti todennäköisesti Lounais-Kiinaan rakennettavalla rataosuudella.

28–40-paikkaisia vaunuja Hyperloop TT tarvitsee useita. Ne muodostavat uudenlaisen junan, jossa peräkkäiset vaunut lähetetään liikkeelle ehkä vain 40 sekunnin välein.

Järjestelmän kapasiteetiksi on arvioitu 164 000 matkustajaa yhtä suoraa yhteyttä kohti joka päivä.

Moni toimija yrittää voittaa kilvan uusista junista

HyperloopTT ei ole ainoa tulevaisuuden kuljetusratkaisun kehittäjä.

Muun muassa Virgin Hyperloop One -yhtiö on onnistunut omassa hankkeessaan kiitämään Nevadaan rakennetulla koeradalla 386 km/h.

Vaikka 1 250 kilometrin tuntinopeudesta jouduttaisiin vähän tinkimään, putkijunat voivat lyhyillä reiteillä haastaa lentokoneet etenkin siinä tapauksessa, että päätepisteet ovat kaupunkien keskustassa eivätkä niiden ulkopuolella.