Helsinki–Tukholma: 28 minuuttia

Matkustajat etenevät alipaineisissa putkissa äänen nopeudella. Tämä on tarkoitus toteuttaa uudella järjestelmällä, hyperloopilla, josta tulee suurin kuljetusalan mullistus lentokoneiden jälkeen.

Nopea kuin ääni

Pian uusi kuljetusväline, hyperloop, vie matkustajat nopeammin perille kuin lentokone.

Matka Helsingistä Tukholmaan kestää nykyään laivalla (tai autolla ja laivalla Turusta) yli kymmenen tuntia. Lentokoneella siitä selviytyy 55 minuutissa – mutta entä jos matka veisikin vain 28 minuuttia?

Juuri tähän pystyy uusi kuljetusväline, hyperloop. Siinä matkustajat kulkevat kapseleissa lähes ilmattomassa putkessa 1 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Suunnitelmia on tehty monille reiteille Eurooppaan – esimerkiksi Amsterdam–Kööpenhamina 50 minuuttia ja Berliini–Tallinna 90 minuuttia.

Nopeutta nostetaan

Hyperloopin ideana on poistaa juuri ne kaksi tekijää, jotka rajoittavat nopeutta: kitka ja ilmanvastus.

Kitkasta päästään eroon magneeteilla. Yksi magneettijärjestelmä huolehtii käyttövoimasta ja tekee pyörät tarpeettomiksi, toinen järjestelmä taas saa kapselit leijumaan kiskojen yllä.

Ilmanpaine poistetaan tyhjiöpumpuilla, jotka imevät lähes kaiken ilman pois tunneleista, joissa hyperloop kulkee. Näin ilmanpaine on enää 0,1 prosenttia eli tuhannesosan maanpinnalla vallitsevasta paineesta.

Tällä tavoin hyperloop voi saavuttaa äänen nopeuden.

Ratoja rakennetaan jo lähivuosina

Hyperloopin tarina alkoi, kun SpaceX- ja Tesla-yhtiöiden toimitusjohtaja Elon Musk esitteli konseptin vuonna 2012.

Sittemmin ovat monet yritykset eri puolilla maailmaa kehitelleet ideaa edelleen, ja nyt arvellaan, että ensimmäiset rataosuudet ovat valmiina jo vuonna 2021.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin hyperloopin rataverkko on ehkä jo niin laaja, että koko Euroopan halki voi matkustaa muutamassa tunnissa äänen nopeudella.

Tekniset asiantuntijat rakentavat atomien kokoisia transistoreja, raketit laskeutuvat pystyasennossa maahan, ja tekoälyllä on parempi päättelykyky kuin ihmisellä.

Tekninen kehitys ei ole koskaan aiemmin edennyt nopeampaa vauhtia kuin nyt, ja päivä päivältä maailmasta tulee yhä monimutkaisempi. Tilaamalla Tieteen Kuvalehden voit lukea sekä yleistajuisia selityksiä että kiehtovia taustatarinoita, jotka liittyvät aikamme suurimpiin saavutuksiin.