Volkswagen-huijaus: NOx-päästöt

Volkswagenin äskettäin paljastuneella dieselautojen päästöhuijauksella voi olla vakavia seurauksia eurooppalaisten terveydelle. Dieselmoottorin päästöissä on terveydelle vaarallisia aineita.

vw-skandaali

Keuhkojen toiminta heikkenee, ja hengitystietulehdukset ja astmaoireet lisääntyvät. Pahimmassa tapauksessa Volkswagenin dieselautojen päästöskandaali saattaa aiheuttaa terveysongelmia tuhansille ihmisille.

Volkswagen on asentanut 11 miljoonaan dieselautoon ohjelman, joka tunnistaa, milloin auto on päästötestissä. Näin testin aikana autojen typen okdisipäästöt (NOx-päästöt) ovat alhaisemmat kuin normaaliajossa.

Dieselvolkkarit siis saastuttavat enemmän kuin mitä testit osoittavat.

Volkswagen manipuloi testejä

NOx-päästöjä syntyy erityisesti silloin, kun moottorin lämpötila korkea. Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän typen oksidipäästöjä. Toisaalta kun moottori on kuuma, siitä saadaan irti enemmän tehoa.

NOx-päästötestissä ohjelma alensi polttoaineen palamistehokkuutta, joten autot kulkivat huonommin, mutta niiden päästöt olivat myös pienemmät. Normaaliajossa ohjelma ei toiminut eli typen oksideja pääsi enemmän ilmaan.

11 miljoonaa volkkaria ei ole pikku juttu

Volkswagenin huijaus ei ole mitätön asia. Laskelmien mukaan 11 miljoonaa huijausautoa aiheuttavat nimittäin 250 000–1 000 000 tonnia enemmän NOx-päästöjä vuodessa kuin mitä virallisten lukujen mukaan uskottiin.

Lisäpäästöjen määrä vastaa koko Ison-Britannian voimalaitosten, teollisuuden, liikenteen ja maanviljelyn vuosittaisia päästöjä.

Volkswagen voi tuhota keuhkoja

NOx on yhteisnimitys, joka kattaa typpimonoksidin (NO) ja typpidioksidin (NO2).

Typen oksidipäästöt voivat aiheuttaa ihmisille terveysongelmia. Erityisesti ne vaikuttavat hengityselimiin ja voivat johtaa krooniseen keuhkoputken tulehdukseen, astmaherkkyyteen ja astmaoireiden pahenemiseen.

Kaupungeissa NOx-päästöjä syntyy erityisesti dieselautoista, joiden pakokaasut sisältävät typpimonoksidia ja typpidioksidia.

Sydänpotilaat ovat myös vaarassa

NOx-päästöt voivat myös reagoida suurempien hiukkasten kanssa, jolloin syntyy yhdisteitä, jotka aiheuttavat hengitystieoireita ja voivat pahentaa sydänpotilaiden tilaa.

Laskelmien mukaan yksinomaan Lontoossa NOx-päästöistä johtuu vuosittain noin 9 500 kuolemantapausta.

Volkswagen ei kuitenkaan ole suurin syypää Maan tilaan. Meidän kotiplaneettamme alkaa olla niin huonossa kunnossa, että sille pitää antaa ensiapua: