Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Liikenne - Autot

Vetyautosta tupruaa vesihöyryä

Olen lukenut, että vetyautojen pakoputkesta tulee puhdasta vettä. Eikö vesi tee asvalttitien pintaa liukkaaksi samaan tapaan kuin sade?

On totta, että vetyä energianlähteenään käyttävien autojen pakoputkesta poistuu pelkästään vettä. Vesi ei ole kuitenkaan nestemäistä. Siksi auto ei valuta tielle vettä, joka voisi kastella ajoradan ja vaarantaa liikenneturvallisuutta. Sitä vastoin vetykennolla varustetusta autosta poistuu vesihöyryä, jonka lämpötila on noin 80 astetta. Jos auto on varustettu perinteisellä polttomoottorilla, jossa voidaan käyttää polttoaineena vetyä, muodostuva vesihöyry on vielä kuumempaa. Tuotetaanpa auton käyttövoima kummalla tavalla tahansa, palamistuotteena syntyvä vesihöyry sekoittuu pakoputkesta poistuttuaan nopeasti ympäröivään ilmaan. Jos ilma on riittävän lämmintä, vesihöyryä voi olla jopa vaikeaa havaita. Sen sijaan kylmällä ilmalla autoa saattaa seurata selvästi erottuva vesihöyrypilvi. Tavallisella polttomoottorilla varustettu vetyauto tuottaa runsaat 250 grammaa vettä kilometrin matkalla. Polttokenno on huomattavasti taloudellisempi: sen päästömäärä on suunnilleen 150 grammaa vettä kilometriä kohti. Koska osa muodostuvasta vedestä voidaan käyttää hyväksi auton jäähdytysjärjestelmässä, koko vesimäärä ei poistu ilmakehään. Myös perinteiset autot tuottavat vettä. Siihen ei vain kiinnitetä huomiota, koska vesi on vain pieni osa niiden päästöistä. Dieselmoottorilla varustetusta henkilöautosta vapautuu ilmaan kilometrin matkalla noin 110 grammaa vettä. Vety on siinäkin mielessä ympäristöystävällinen polttoaine, että pakoputkesta tuleva vesi kelpaisi yleensä sellaisenaan juomavedeksi.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota