Matkustamisessa ei ole kyse ainoastaan päämäärästä vaan myös matkan teosta.
Sitä voi olla vaikeaa vakuuttaa itselle, kun auto pullistelee uimaleluja ja kukkamekkoja ja nopeusmittari näyttää vain 5 km/h, kun moottoritiellä on ruuhkaa.
Voimattomuuden keskellä kannattaa pitää mielessä muutama asia. Autovirta pysyy sujuvana lähtökohtaisesti vain, jos kaikki noudattavat sääntöjä. Parhaimmillaan liikenne voikin soljua vaivatta, mutta toisaalta pienetkin ongelmat voivat saada sen tökkimään.

Pidä vauhtia yllä ja karta jonoja
Liikenne on puhdasta matematiikkaa. Jos kaikki säilyttäisivät oikean etäisyyden edellä ajavaan, liikenne soljuisi vaivatta, eikä äkillisiä jarrutuksia tarvittaisi. Ikävä kyllä autoilijat eivät ole aina hyviä noudattamaan sääntöjä, ja syntyy dominoilmiö, jonka vuoksi sadat autot voivat joutua pysähtymään.
Paras tapa jonoutumista vastaan on etäisyyden säilyttäminen. Edellä ajavaan autoon pitäisi olla vähintään 50 metriä, jos ajetaan 100 km/h, mutta vain harva noudattaa sääntöä. Syynä näin pitkään turvaetäisyyteen on se, että pysähtymismatka kasvaa selvästi, mikäli nopeus lisääntyy vain muutamalla kilometrillä tunnissa.
Pysähtymismatkalla tarkoitetaan reaktioaikaa ja jarrutusmatkaa. Reaktioaika riippuu siitä, kuinka nopeasti kuljettaja reagoi, kun taas jarrutusmatka riippuu siitä, kuinka tehokkaasti auto jarruttaa.
Ihmisten reaktioajoissa on eroja, mutta yleensä lasketaan, että esteen havaitsemisesta kuluu sekunti jarrupolkimen painamiseen, jolloin 120 km/h ajava auto pysähtyy vasta noin 108 metrin päässä riuskasti jarrutettaessa. Turvaetäisyys onkin ratkaiseva onnettomuuksien välttämisessä.
Tarkista pysähtymismatka eri nopeuksista tästä:
Pysähtymismatka, normaali jarrutus:
Pysähtymismatka, kova ja maksimaalinen jarrutus:
Itseajavat autot ehkäisevät ruuhkia ja kolareita
Moottoritiellä ajavat eivät näytä toistaiseksi täyttävän ihannekuljettajan määritelmää. Ennen kuin tavalliset autoilijat saadaan omaksumaan hyvät tavat liikenteessä, itseajavat autot valtaavat tiet. Tämä tietää hyvää sekä turvallisuudelle että ruuhkille.
Mercedeksen ja Teslan kaltaisilla autonvalmistajilla on jo olemassa itseajavia ajopelejä. Ne on varustettu ohjelmistolla, joka auttaa havainnoimaan paremmin ja kauemmaksi, sekä autopilotilla, vakionopeudensäätimellä ja hätäjarrulla.

Ainoa, mikä autonvalmistajilta puuttuu, on vihreä valo. Vaikka tekniikka on jo niin kehittynyttä, että itseajavat autot ovat ihmisiä parempia ehkäisemään ruuhkia ja onnettomuuksia, kuluttajat eivät ole vielä kypsiä itseajaviin autoihin.
Uusi tutkimus osoittaa, että autoilijat eivät halua ostaa itseajavia autoja, koska ne tietävät niiden ajavan paremmin kuin he itse.
Koska useimmat autoilijat tutkimusten mukaan pitävät itseään keskivertoa parempina ajajina, itseajavien autojen yleistyminen ei ole näköpiirissä.

Maailman pisin ruuhka kesti yhdeksän päivää
Ennen kuin itseajavat autot saavat ruuhkat kuriin, joudumme varautumaan pitkään odotukseen jonoissa ja voimme lohduttautua vain sillä, että mitä todennäköisimmin emme kuitenkaan juutu yhdeksän päivän ruuhkaan, jollaisesta tuhannet kiiinalaiset autoilijat kärsivät vuonna 2010.
Kiinassa autojen määrä kasvaa niin nopeasti, ettei maan infrastruktuuri pysy perässä. Se kävi selväksi, kun Pekingin luoteispuolelle muodostui sadan kilometrin ruuhka.
Autojono ulottui Sisä-Mongoliasta Jiningistä Kiinaan Heibein maakuntaan Huai'aniin. Syynä siihen oli se, että liikenneolojen parantamiseksi rakenteilla oli uusi moottoritie Tiibetin ja Pekingin välille.