Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Liikenne - Autot

Maailman nopein maa-ajoneuvo

Onko autolla onnistuttu rikkomaan äänivalli? Mikä on autojen nopeusennätys?

Maa-ajoneuvojen nopeusennätys on tehty Super Sonic Car -nimisellä erikoisvalmisteisella autolla, josta käytetään lyhennettä SCC. Nimensä mukaisesti se voi ylittää äänen nopeuden eli rikkoa äänivallin. Andy Green teki sillä lokakuussa 1997 Nevadan autiomaassa nykyisen maa-ajoneuvojen nopeusennätyksen: 1230 kilometriä tunnissa. Äänivalli rikkoutuu, kun kappaleen nopeus on 1200 kilometriä tunnissa eli noin 340 metriä sekunnissa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että matkusta-jalentokoneiden matkanopeus on yleensä 850–950 kilometriä tunnissa. SSC on suunniteltu ensisijaisesti nopeusajoon. Sitä voi tuskin pitää varsinaisena autona, sillä se muistuttaa lähinnä pyörien varassa liikkuvaa rakettia. Sen kapeaan, teräväkärkiseen runkoon on asennettu kaksi sotilaslentokoneissa käytettävää suihkumoottoria, jotka kiidättävät suhteellisen kevytrakenteista ajoneuvoa tasaisella alustalla samaan tapaan kuin lähtökiidossa olevaa lentokonetta. Varsinaisista autoista nopeimpia ovat urheiluautot, joita käytetään mm. Formula 1 -kisoissa ja Le Mansin 24 tunnin ajoissa. Formula 1 -kuljettaja David Coulthard saavutti McLaren Mercedes MP4-1-kilpa-autolla vuonna 1998 peräti 356,5 kilometrin tuntinopeuden Hockenheimin radalla Saksassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota