Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sähköauto

Pian sähköautoja ei tarvitse enää ladata näin.

© Shutterstock
Liikenne - Autot

Läpimurto: Pian sähköauto latautuu liikkeessä

Stanfordin yliopistossa on kehitetty konsepti, joka auttaa siirtämään sähköä liikkuvasta esineestä toiseen langattomasti. Toiveissa onkin, että matkapuhelin latautuu pian taskussa ja sähköautokin ajon aikana.

Sähköautot eivät pidä meteliä eivätkä haise, ja niiden hiilijalanjälki on hyvin pieni. Eduista huolimatta niiden käyttöön liittyy iso ongelma.

Sähköautojen toimintasäde on nimittäin melko lyhyt, ja niiden akkujen lataaminen vie suhteellisen pitkään.

Nyt Stanfordin yliopiston tutkijat ovat tehneet todellisen läpimurron, joka saattaa ratkaista kaikki sähköautojen ongelmat.

Menetelmästä on tehtävä tehokkaampi

Stanfordissa on kehitetty menetelmä, jolla voidaan siirtää sähköä langattomasti lähellä liikkeessä olevaan kohteeseen. Tutkijaryhmän on onnistunut siirtää toistaiseksi yhden milliwatin verran sähköä eli kymmenesmiljoonasosan sähköauton vaatimasta tehosta.

Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita: siirrettävän tehon kasvattaminen on helpompaa kuin itse menetelmän kehittäminen.

Tutkimus perustuu vuodelta 2007 peräisin olevaan MIT:n hankkeeseen. Siinäkin onnistuttiin siirtämään sähköä langattomasti liikkeessä olevaan kohteeseen, mutta tuolloin etäisyyden kohteeseen täytyi pysyä koko ajan samana.

Uudessa menetelmässä etäisyys voi hyvin vaihdella.

Lataa puhelin taskussa

Konsepti perustuu "värähtelevään" sähkömagneettiseen kenttään, joka käynnistää sähköä tuottavan värähtelyn lähistön käämeissä.

Menetelmä edellyttäisi siten langattomien latauslaitteiden asentamista teiden varsille, mutta toisaalta sähköautot latautuisivat aina ollessaan ajossa.

Keksinnöstä toivotaan olevan hyötyä myös muille kuin sähköautojen omistajille. Periaatteessa langattomia latauslaitteita voitaisiin asentaa myös koteihin ja työpaikoille, jolloin esimerkiksi matkapuhelimen latautumiseen riittäisi se, että puhelin on laturin läheisyydessä – vaikkapa omistajansa taskussa.

Lue myös:

Autot

Tieteen tuomio: Kuinka ilmastoystävällinen sähköauto on?

11 minuuttia
Autot

Uusi tekniikka mullistaa sähköautot

1 minuuttia
Autot

Auto saa jalat alleen

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota