Läpimurto: Pian sähköauto latautuu liikkeessä

Stanfordin yliopistossa on kehitetty konsepti, joka auttaa siirtämään sähköä liikkuvasta esineestä toiseen langattomasti. Toiveissa onkin, että matkapuhelin latautuu pian taskussa ja sähköautokin ajon aikana.

Sähköauto

Pian sähköautoja ei tarvitse enää ladata näin.

© Shutterstock

Sähköautot eivät pidä meteliä eivätkä haise, ja niiden hiilijalanjälki on hyvin pieni. Eduista huolimatta niiden käyttöön liittyy iso ongelma.

Sähköautojen toimintasäde on nimittäin melko lyhyt, ja niiden akkujen lataaminen vie suhteellisen pitkään.

Nyt Stanfordin yliopiston tutkijat ovat tehneet todellisen läpimurron, joka saattaa ratkaista kaikki sähköautojen ongelmat.

Menetelmästä on tehtävä tehokkaampi

Stanfordissa on kehitetty menetelmä, jolla voidaan siirtää sähköä langattomasti lähellä liikkeessä olevaan kohteeseen. Tutkijaryhmän on onnistunut siirtää toistaiseksi yhden milliwatin verran sähköä eli kymmenesmiljoonasosan sähköauton vaatimasta tehosta.

Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita: siirrettävän tehon kasvattaminen on helpompaa kuin itse menetelmän kehittäminen.

Tutkimus perustuu vuodelta 2007 peräisin olevaan MIT:n hankkeeseen. Siinäkin onnistuttiin siirtämään sähköä langattomasti liikkeessä olevaan kohteeseen, mutta tuolloin etäisyyden kohteeseen täytyi pysyä koko ajan samana.

Uudessa menetelmässä etäisyys voi hyvin vaihdella.

Lataa puhelin taskussa

Konsepti perustuu "värähtelevään" sähkömagneettiseen kenttään, joka käynnistää sähköä tuottavan värähtelyn lähistön käämeissä.

Menetelmä edellyttäisi siten langattomien latauslaitteiden asentamista teiden varsille, mutta toisaalta sähköautot latautuisivat aina ollessaan ajossa.

Keksinnöstä toivotaan olevan hyötyä myös muille kuin sähköautojen omistajille. Periaatteessa langattomia latauslaitteita voitaisiin asentaa myös koteihin ja työpaikoille, jolloin esimerkiksi matkapuhelimen latautumiseen riittäisi se, että puhelin on laturin läheisyydessä – vaikkapa omistajansa taskussa.