Maailman ensimmäinen kuljettajaton kilpa-auto
Kuljettajaton kilpa-auto

Robocar on maailman ensimmäinen kilpa-auto, joka liikkuu ilman kuljettajaa. 

© Roborace

320 km/h – ilman kuljettajaa

Robocarissa kuljettaja on vaihtunut supertietokoneeseen, joka ratkoo 24 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa. Roborace-kilpailuissa 20 autoa mittelee voimiaan maailman ensimmäisissä robottiautojen kisoissa.

tiistai 19. syyskuuta 2017

Radalla pyyhältävä auto muistuttaa ulkoisesti minkä tahansa kilpa-autoa osallistujaa. Siinä on kuitenkin ratkaiseva ero: autossa ei istu ketään kääntämässä rattia eikä painamassa kaasua.

Auto on nimeltään Devbot, ja se on niin sanotun Robocarin prototyyppi. Robocarin on määrä osallistua maailman ensimmäiseen robottiautojen rallikisaan – Roborace-kilpailuun.

Testiajo kehittää tekniikkaa

Robocaria kehittävät insinöörit kokeilevat autojen rajoja testiajossa, jotta he löytävät virheet ja voivat hioa tietokonetekniikan huippuunsa ennen kuin oikea auto lähetetään baanalle.

Testeissä auto on ajanut yli 180 kilometrin tuntinopeutta. Se on kova vauhti silloin, kun rattia kääntää tietokone, mutta se on yhä kaukana siitä 320 kilometrin tuntinopeudesta, johon robottiauton on määrä yltää. 

Katso tästä, miltä kierros radalla näyttää, kun auto ajaa ilman ratin takana ohjaavaa kuljettajaa: 

Älykäs auto on täynnä huipputekniikkaa

  • Lidar eli lasertekniikkaan perustuva tutka: Viisi lidaria mittaa lasersäteiden avulla etäisyyttä enintään 120 metrin päässä oleviin esteisiin.
  • Tutkat: Auton edessä ja takana on tutka, joka mittaa etäisyyttä enintään 200 metrin päässä oleviin esteisiin lähettämällä ja vastaanottamalla radiosignaaleja.
  • Ultraäänianturit: Auton rungossa on kaikkiaan 18 ultraäänianturia, joilla auto tarkkailee mahdollisia lähellä olevia esteitä lähettämällä korkeataajuuksisia ääniaaltoja.
  • Supertietokone: Nividia Drive PX2 pystyy suorittamaan 24 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa.
  • Antenni: Auto määrittää sijaintinsa radalla GNSS-antennin ja satelliittisignaalien avulla.
  • Kamerat: Rungon yläpuolella kohoaa kameratorni, joka kuvaa koko ajan auton ympäristöä. Kuvat siirtyvät tietokoneelle, joka pystyy käsittelemään 2 800 kuvaa sekunnissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: