Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yksi proteiini voi ratkaista lapsensaannin

Hiirikokeissa on selvinnyt, että tietyn proteiinin puute voi pienentää raskauden mahdollisuutta. Havainto voi johtaa entistä parempiin lapsettomuushoitoihin.

Noin joka kymmenes nainen sairastaa endometrioosia.

Se on sairaus, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoissa ja kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Sairaus voi aiheuttaa kovia kipuja ja lapsettomuutta.

Endometrioosipotilaiden lapsettomuus näyttää olevan yhteydessä tietyn proteiinin puutteeseen.

Kalifornian yliopiston tutkijat ovat havainneet hiirikokeissa, että HDAC3-proteiini vaikuttaa ratkaisevasti siihen, kiinnittyykö hedelmöitynyt munasolu kohtuun ja kehittyykö se sikiöksi.

HDAC3-proteiinin puute saa kohdun seinämän hylkimään hedelmöitynyttä munasolua.

© T.H. KIM ET AL./SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE 2019

Hiirillä, joilla HDAC3-proteiinia on runsaasti, munasolu asettui helposti kohtuun, mutta niillä hiirillä, joilta proteiini puuttui, munasolu kulki kohdun läpi kiinnittymättä kohdun seinämään. Nämä hiiret eivät voineet tulla tiineiksi.

Uusi tieto voi poikia uusia hoitomenetelmiä

Tutkijat uskovat, että proteiini on yhteydessä monen eri geenin toimintaan ja geenit yhdessä säätelevät kohdun kykyä vastaanottaa munasolu.

HDAC3 näyttää muun muassa salpaavan geenin, joka ohjaa kollageenin eli luiden, jänteiden, ja ihon tukikudosproteiinin muodostumista.

HDAC3:n puute voi lisätä kollageenin muodostumista kohdussa niin, että normaaliin munaUusi solun kiinnittymiseen liittyviä muutoksia ei pääse tapahtumaan.

Tutkimustuloksen toivotaan johtavan uusien lapsettomuuden hoitomenetelmien kehittämiseen ja antavan uutta tietoa endometrioosin kehittymisestä.

Lue myös:

supertartuttaja
Sairaudet

Tutkijat: Tukkoinen nenä voi tehdä sinusta supertartuttajan

7 minuuttia
Nainen saa rokotteen käsivarteen
Sairaudet

Huolitko koronarokotteen? Näin lukijat vastaavat

6 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Uusi hoito polttaa kaiken epäterveellisen rasvan kehostasi

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota