Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Täynnä oleva rakko

Voiko virtsarakko revetä, jos pidättelet liian pitkään?

Legendan mukaan tähtitieteilijä Tyko Brahe kuoli, koska hän pidätteli liian pitkään ja virtsarakko repesi. Onko virtsarakon repeäminen ylipäätään mahdollista?

Shutterstock

Virtsarakon repeäminen

Normaali, terve rakko kestää, vaikkei sitä pääsisi tyhjentämään pakottavasta tarpeesta huolimatta. Virtsanpidätyskyky voi kuitenkin kärsiä, jos virtsaamisvälit venyvät – tai niitä tarkoituksella venytetään – äärimmilleen.

Rakko voi nimittäin reagoida paineeseen laajentumalla ja löystymällä. Siitä seuraa, että virtsa ei poistu enää parhaalla mahdollisella tavalla. Tila myös suurentaa tulehdusriskiä.

Rakko on joustava onteloelin

Pissahätä syntyy luonnollisesti, kun virtsarakon seinämän hermosolut viestivät aivoille täyttymisestä.

Virtsan pidättäminen vaatii tietoista päätöstä jännittää rakon ja virtsaputken välistä sulkijalihasta.

Virtsarakko – voiko virtsarakko revetä?

Kun virtsarakko täyttyy virtsalla, se laajenee. Aikuisen rakkoon mahtuu jopa puoli litraa virtsaa kerralla. Virtsaamistarve herää jo siinä vaiheessa, kun rakko on puoliksi täynnä. Rakon seinämän pienet hermosolut lähettävät viestin aivoihin, jotka puolestaan saavat sulkijalihakset avautumaan.

© Ken Ikeda Madsen

Jos pidättämistä jatketaan epämiellyttävistä tuntemuksista tai jopa kivusta huolimatta, hermosto päästää lopulta omavaltaisesti virtsan poistumaan rakosta.

Rakko puolustautuu vaurioita vastaan

 • Rakon hermosolut
  © Ken Ikeda Madsen

  Rakon seinämän hermosolut rekisteröivät täyttymisen

  Rakon seinämän hermosolut rekisteröivät täyttymisen (punainen ympyrä). Tilannetieto välittyy aivoihin selkäytimen kautta. Syntyy kova pissahätä.

 • Rakko lähettää viestin aivoihin
  © Ken Ikeda Madsen

  Aivot saavat tiedon virtsaamisen tarpeesta

  Aivot arvioivat, voiko virtsarakon tyhjentää heti. Jos ei voi, ne käskevät sulkijalihasjärjestelmää pidättämään virtsaa.

 • Aivot antavat viestin sulkijalihaksille
  © Ken Ikeda Madsen

  Sulkijalihasjärjestelmä tottelee aivoja – tiettyyn rajaan asti

  Sulkijalihakset tottelevat käskyä pitkän aikaa. Jos rakko kuitenkin uhkaa vahingoittua, ne laskevat virtsan valumaan.

Alkoholin nauttiminen voi johtaa virtsarakon repeämiseen

Sinänsä mahdollisen virtsarakon repeämisen taustalla on yleensä jotain poikkeuksellista. Sille altistaviin tekijöihin kuuluu vahva päihtymystila, jossa kehon normaalit säätelymekanismit eivät toimi kunnolla.

Virtsaamispakko voi jäädä huomaamatta, kun alkoholin nauttimisen vuoksi viesti rakon täyttymisestä ei välity aivoihin tai se on liian heikko. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on keinotekoinen virtsarakko.

Ongelmat johtuvat täyttymisastetta seuraavien reseptorien puutteesta. Tässä tapauksessa henkilön on itse huolehdittava siitä, että hän käy sopivin välein virtsaamassa. Tarpeen arvioinnissa auttaa se, että pitää kirjaa juomisista.

Virtsarakko voi revetä myös onnettomuudessa, kun täynnä olevaan rakkoon kohdistuu voimakas isku.

Revennyttä rakkoa voidaan hoitaa

Jos rakko repeää, virtsa leviää vatsaonteloon, aiheuttaa kipua ja altistaa vatsakalvontulehdukselle. Se on kivuliasta, mutta nykyään useimmiten vaaratonta, sillä virtsa saadaan pois ja vahingot voidaan korjata.

Jos virtsaa ei poisteta, seurauksena voi olla vakava tulehdus.

Tyko Brahe – virtsarakon repeäminen

Tähtitieteilijä Tyko Brahe kuoli äkillisesti vuonna 1601. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan kuolema saattoi johtua tulehtuneesta virtsarakosta.

© Shutterstock

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota