Shutterstock
Myrkyllisin aine - batrakotoksiini

Maailman myrkyllisimmät aineet

Maailman myrkyllisimmät aineet ovat tappavia jo minimaalisina määrinä. Osa niistä aiheuttaa ihmiselle kuoleman gramman miljardisosan annoksena.

Maailman myrkyllisimmät aineet

Myrkyt ovat aihe, jota ympäröi salaperäisyys. Mitkä ovat maailman myrkyllisimmät aineet?

Aineen myrkyllisyys ilmaistaan usein LD50-yksiköllä. LD50 ilmaisee, miten paljon ainetta tarvitaan, jotta puolet koe-eläimistä – useimmiten hiiristä tai rotista – kuolee.

LD50 eli määrä, joka tappaa puolet koe-eläimistä, voi riippua siitä, hengitetäänkö myrkyllistä ainetta, syödäänkö sitä vai ruiskutetaanko sitä elimistöön.

Maailman myrkyllisimpiin aineisiin kuuluvat:

 • Elohopea
 • Hermokaasu VX
 • Risiini
 • Arsenikki
 • Käärmeenmyrkyt
 • Batrakotoksiinit
 • Polonium-210
 • Botuliinitoksiinit

Viisastu maailman myrkyllisimmistä aineista alta.

Elohopea

Elohopea vavisuttaa

Elohopea on 80. alkuaine jaksollisessa järjestelmässä. Aiemmin sitä käytettiin hampaiden paikka-aineena. Suussa käytettynä elohopea on suhteellisen vaaratonta, mutta se voi olla myös tappavaa myrkkyä sen mukaan, millaisesta elohopeasta on kyse.

Orgaaninen elohopea on vaarallisinta. Sen LD50-arvo on 1 mg/kg. Epäorgaanisen elohopean LD50-arvo on sen sijaan 100 mg/kg.

Myrkyllisin aine - elohopea

Myrkyllinen elohopea on ainoa metalli, joka on nestemäistä huoneenlämmössä.

© Shutterstock

Elohopeamyrkytyksen oireet riippuvat sekä elohopean määrästä että sille altistumisen kestosta.

Äkillinen myrkytys aiheuttaa verisiä oksennuksia, kovaa vatsakipua ja munuaisten vajaatoimintaa. Pitkäaikainen myrkytys voi ilmetä käsien vapinana ja suun haavaumina.

Hermokaasu VX

Hermomyrkky VX lamauttaa hengityksen

VX on keinotekoinen hermomyrkky, jonka LD50 on 25–30 mg/kg hengitettäessä. Jos VX :ää joutuu iholle, LD50 on ainoastaan 10 mg/kg.

Myrkky keksittiin 1950-luvulla kehitettäessä hyönteisten torjunta-aineita. Pian kävi kuitenkin ilmi, että VX oli aivan liian myrkyllistä käytettäväksi maataloudessa.

Aine luokiteltiin kemialliseksi aseeksi, ja vuosien ajan useilla valtioilla oli hermomyrkkyä sotilasvarastoissaan. Varannot on sittemmin enimmäkseen hävitetty.

VX tunnetaan erityisesti siitä, että sitä on käytetty lähimenneisyydessä attentaateissa.

Japanilainen Korkein totuus -niminen uskonnollinen kultti käytti myrkkyä oletettuihin vakoojiin 1990-luvun puolivälissä, ja vuonna 2017 Kim Jong-Ilin vanhin poika, Kim Jong-nam salamurhattiin hermomyrkyllä Malesiassa lentoasemalla.

VX tappaa estämällä lihaksia rentouttavan entsyymin toiminnan. Siitä seuraa, että lihakset alkavat supistua supistumistaan. Kun aine vaikuttaa palleaan ja rintakehään, hengittämisestä tulee mahdotonta.

Risiini

Risiinillä sateenvarjomurha

Risiiniä saadaan samannimisen tyräkkikasvin siemenistä, joita kutsutaan myös castor-pavuiksi, ja sen LD50 on noin 20 mg/kg suun kautta nautittuna. Jos risiiniä hengitetään tai pistetään kehoon, tappava annos on vain 0,022 mg/kg.

Myrkyllisin aine - risiini

Castor-papuja käytetään muun muassa jarrunesteen ja ummetuslääkkeen valmistukseen.

© Shutterstock

Vuonna 1978 bulgarialainen toisinajattelija Georgi Markov myrkytettiin risiinillä, kun hän oli odottamassa bussia Lontoossa. Attentaatti tunnetaan sateenvarjomurhana, sillä tekijä oli piilottanut ampuma-aseen sateenvarjoon ja laukaisi risiiniä sisältävän ammuksen sen suojista Georgi Markovin jalkaan.

Georgi Markov sai nopeasti myrkytysoireita ja menehtyi neljän päivän kuluttua sairaalassa.

Risiini kuuluu maailman myrkyllisimpiin aineisiin, sillä se estää soluja muodostamasta proteiineja. Ilman proteiineja solut kuolevat ja välttämättömät elintoiminnot lakkaavat.

Arsenikki

Arsenikki aiheuttaa polttavan myrkytyksen

Arsenikki eli arseenitrioksidi muistuttaa sokeria, mutta ulkonäkö hämää. Sen LD50-arvo on nimittäin vain 15 mg/kg, jos sitä nautitaan suun kautta.

Aine on epäorgaanista, ja sitä on aiemmin käytetty rotanmyrkkynä. Myrkytystilan voi saada, jos esimerkiksi juo arseenitrioksidia sisältävää vettä. Oireet alkavat kovalla päänsäryllä.

Myrkytys vahingoittaa verisuonia ja aiheuttaa vatsakipuja, oksentelua ja ripulia.

Käärmeenmyrkyt

Käärmeenmyrkky sulkee elimistön

Useimpien käärmelajien myrkky on monen eri proteiinin sekoitus. Proteiinit ovat usein hermomyrkkyjä, jotka estävät aivojen hermosolujen toiminnan ja voivat esimerkiksi lamauttaa lihakset.

Hermostoon vaikuttavien käärmeenmyrkkyjen LD50-arvo on yleisesti alle 1 mg/kg elimistöön pistettynä. Esimerkiksi maailman myrkyllisimmän käärmeen, aavikkotaipaanin, myrkyn LD50 on 0,0225 mg/kg.

Myrkyllisin aine - käärmeenmyrkky

Aavikkotaipaani on maailman myrkyllisin käärme. Jos puremapotilas ei saa hoitoa, hän saattaa menehtyä myrkytykseen jo 30 minuutissa.

© Shutterstock

Käärmeenmyrkkyjen osalta on tärkeää tietää, kuinka ne vaikuttavat, jotta selviytymismahdollisuudet paranevat.

Batrakotoksiinit

Batrakotoksiini vaurioittaa sydäntä

Etelä-Amerikan alkuperäisasukkaat ampuivat saaliseläimiä ja vihollisia myrkkynuolilla. Niissä käytettiin muun muassa batrakotoksiinia, jota nuolimyrkkysammakkolajeilla Phyllobates terribilis ja Phyllobates bicolor on nahassaan.

Kehoon pistettäessä batrakotoksiinin LD50 on vain 0,002 mg/kg, kun taas iholle joutuessa sen LD50 on 0,02 mg/kg.

Sammakonmyrkky vaikuttaa avaamalla hermosolujen kaliumkanavia ja estämällä hermoimpulsseja kulkemasta lihaksiin.

Seurauksena on, että lihakset eivät pysty rentoutumaan. Vähitellen etenkin sydän rasittuu ja ennen pitkää pettää.

Polonium-210

Polonium-210 säteilee kuolettavasti

Polonium-210 on radioaktiivinen isotooppi isotop, jolla muun muassa venäläinen agentti Aleksandr Litvinenko surmattiin. Aine on äärimmäisen myrkyllistä, sillä jopa alle gramman miljardisosa tappaa.

Polonium-210 kuuluu aineisiin, joiden myrkyllisyyttä ei voida kunnolla mitata LD50-arvolla. Polonium surmaa radioaktiivisella säteilyllä, joka tuhoaa elimistön soluja. Myrkylliset metallit, kuten elohopea, sen sijaan tappavat, kun ne reagoivat elimistön aineiden kanssa.

Botuliinitoksiinit

Botuliini on myrkyllisin aine

Siitä huolimatta, että joitakin botuliineja käytetään kosmetiikassa, kuten Botox-ruiskeissa, botuliini on maailman myrkyllisin aine.

Botuliini on proteiini, joka jo äärimmäisen pieninä määrinä, niin sanottuina nanogrammoina, aiheuttaa kuoleman. Pienikin annos tätä myrkkyä voi lamauttaa hiiren jopa kuukaudeksi.

 • Pistoksena tappava botuliinimäärä – 1,3–2,1 ng/kg (0,0000013-0,0000021 mg/kg)
 • Hengitettäessä tappava botuliinimäärä – 10–13 ng/kg (0,000010-0,000013 mg/kg)
 • Suun kautta nautittuna tappava botuliinimäärä – 1 000 ng/kg (0,001 mg/kg)

Myrkkyä tuottaa muutoin varsin mitätön eliö, nimittäin Clostridium botulinum -bakteeri, joka voi aiheuttaa muun muassa vakavia suolistotulehduksia.

Botuliini vaikuttaa hermokaasu VX:n tapaan estämällä lihaksia rentouttavaa entsyymiä toimimasta.

Siksi hermostoon alkaa kertyä asetyylikoliinia. Siitä seuraavat halvaus- ja kouristusoireet ja lopulta tukehtuminen.

Tutkijaryhmä on keksinyt menetelmän, joka poistaa botuliinitoksiinin kehosta sen jälkeen, kun myrkky on alkanut vaurioittaa ja halvaannuttaa kehoa. Tutkijat osoittivat eläinkokeilla, että halvaantumisoireet hävisivät hiirillä, kun niihin ruiskutettiin botuliinitoksiinia, johon oli lisätty kameleilta otettuja vasta-aineita.

Siten vastaisuudessa voidaan parantaa botuliinitoksiinin aiheuttamia halvaantumisia ja voidaan myös korjata epäonnistuneita botox-käsittelyjä.

Myrkyllisin aine - batrakotoksiini

Keltanuolimyrkkysammakosta ei tule myrkyllistä, kun se kasvaa tarhaolosuhteissa. Siksi oletetaan, että vahva myrkky johtuu niistä hyönteisistä, joita sammakot syövät luonnossa.

© Shutterstock