
Monivitamiinipillereiden popsimista pidetään usein rahan haaskaamisena, koska niiden hyödyllisestä vaikutuksesta terveyteen ei monen tutkijan mielestä ole mitään todisteita.
Nyt uusi tutkimus osoittaa, että päivittäisellä ravintolisällä voi olla yllättävä vaikutus muistiin siinä vaiheessa, kun ikävuosia alkaa karttua.
Tavoite oli aivan toinen
Uudessa tutkimuksessa seurattiin lähes 2 300 yhdysvaltalaisen 66–100-vuotiaan elämää yli kolmen vuoden ajan.
Tutkimuksen alkuperäinen tavoite oli selvittää, voivatko suklaan tai kaakaon sisältämät flavonoidit viivästyttää niitä kognitiivisia muutoksia, joita ikääntyminen saattaa tuoda tullessaan.
Tästä syystä osanottajat laitettiin ennen tutkimusjakson alkamista tekemään erilaisia kokeita, joilla testattiin heidän muistia, puheen ymmärtämistä ja sanavarastoa.
Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin kolmeen satunnaiseen ryhmään. Yksi ryhmä nautti päivittäin flavonoideja sisältävää ravintolisää, toisen piti syödä sekä vitamiineja että kivennäis- ja hivenaineita sisältävä pilleri, ja kolmas ryhmä sai tehotonta lumevalmistetta. Joka vuosi tutkijat toistivat testit osanottajilla.
Tutkijat: Tarvitaan lisää tutkimuksia
Kun koe päättyi kolmen vuoden päästä, selvisi, että monivitamiinitabletin päivittäin nauttineen ryhmän jäsenet olivat kognitiiviselta iältään 1,8 vuotta muita nuorempia.
He muun muassa muistivat paremmin aiempia kokemuksia, ja heillä oli siten parempi niin sanottu episodinen muisti. Tutkijat eivät havainneet flavonoideja sisältävää kaakaouutetta nauttineilla vastaavaa kehitystä.
Suurimman vaikutuksen tutkijat näkivät sydän- ja verisuonitaudeista kärsivillä osallistujilla, ja niiden tiedetään altistavan dementialle. Vaikutuksen tarkkaa syytä ei vielä tiedetä. Ei myöskään tiedetä, mikä tekijä monivitamiinipillereissä tarkalleen vaikuttaa myönteisesti muistiin.
Tutkijat ovat itse sitä mieltä, että tutkimus on ensimmäinen todiste vitamiinilisän vaikutuksesta aivoihin pitkäkestoisessa satunnaistutkimuksessa. Kyseistä tutkimustyyppiä pidetään parhaimpana uusien hoitomuotojen tehon arviointiin. Muut alan asiantuntijat haluavat nähdä lisää tutkimustuloksia ennen kuin he muodostavat mielipiteensä aiheesta.
Samaa mieltä on muun muassa professori Tara Spires-Jones Edinburghin yliopiston dementiainstituutista, joka ei osallistunut tutkimukseen. Hänen mukaansa tutkimus on suoritettu huolellisesti. Hän huomauttaa kuitenkin, että kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat valkoihoisia ja korkeasti koulutettuja, ja tuloksia voidaan siksi soveltaa vain suppeaan kohderyhmään.
"On tärkeää saada tukea sille, että tulokset pätevät myös laajempaan väestöryhmään. Tutkimuksesta ei myöskään käy ilmi, voivatko monivitamiinit ehkäistä kognitiivisia kykyjä heikentävää Alzheimerin tautia. Alzheimerin tautia on kokeiltu hoitaa monenlaisilla ravintolisillä, mutta toistaiseksi mikään niistä ei ole osoittautunut tehokkaaksi", hän toteaa The Guardianille.