Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

syöpä ja stressi
Lääketiede

Uusi tutkimus: Stressi siirtää syövän turbovaihteelle

Pitkäaikainen stressi luo hyvät olosuhteet syövälle, jolloin syöpä alkaa levitä elimistössä entistä nopeammin katastrofaalisin seurauksin.

Pitkäaikainen stressi ei tee hallaa vain mielelle.

Australialaisen Monashin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että stressi helpottaa syöpäsolujen leviämistä uusiin elimiin.

Stressi luo syövälle kiitoteitä

Syöpävoi levitä elimistössä kahdella tavalla. Syöpäsolut voivat kulkea elimistössä joko verisuonistoa tai imusuonistoa pitkin. Imusuonisto koostuu imusuonista ja imusolmukkeista, joita on eri puolilla kehoa. Ne auttavat torjumaan tulehduksia ja puhdistamaan elimistössä kiertävää imunestettä.

Jo ennestään tiedettiin, että stressihormonit voivat kiihdyttää verisuonten muodostumista. Verisuonten määrän lisääntyminen merkitsee taas sitä, että syöpäsoluilla on enemmän reittejä, joita pitkin ne pääsevät levittäytymään ympäri kehoa.

Aiemmin ei kuitenkaan oltu varmoja, vaikuttavatko stressihormonit myös imusuonistoon.

Nyt tiedetään, että ne vaikuttavat.

Stressaantuneilla hiirillä on enemmän syöpää

Tutkimuksessa aiheutettiin hiirille stressiä pitkän aikaa niin, että niiden stressitaso kohosi samalle tasolle kuin ihmisellä, joka joutuu hoitamaan sairasta perheenjäsentä.

Stressaantuneilla hiirillä syöpä levisi nopeammin kuin niiden rentoutuneemmilla lajitovereilla.

Ilmiötä selittää se, että stressihormoni adrenaliini aktivoi sympaattista hermojärjestelmää, joka pakottaa imunestejärjestelmän liikakierroksille.

Sen lisäksi adrenaliini aiheuttaa imusuonissa fyysisiä muutoksia, jotka edistävät kasvaimista peräisin olevien syöpäsolujen leviämistä elimistössä.

Tutkijat pysäyttivät syövän ja stressin

Hyvä uutinen on, että australialaistutkijat onnistuivat pysäyttämään huimaa vauhtia edenneen syövän ryhmällä rintasyöpää sairastavia naisia.

Koehenkilöille annettiin adrenaliinin vaikutusta ehkäisevää beetasalpaaja propranololia, joka hidasti syövän etenemisvauhtia.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Sairaudet

Voiko se olla totta? Venäläisrokote valmis lokakuussa

3 minuuttia
Lääketiede

Tautivirus puree aivosyöpään

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota