Uusi tutkimus: Stressi siirtää syövän turbovaihteelle

Pitkäaikainen stressi luo hyvät olosuhteet syövälle, jolloin syöpä alkaa levitä elimistössä entistä nopeammin katastrofaalisin seurauksin.

syöpä ja stressi

Pitkäaikainen stressi ei tee hallaa vain mielelle.

Australialaisen Monashin yliopiston uusi tutkimus osoittaa, että stressi helpottaa syöpäsolujen leviämistä uusiin elimiin.

Stressi luo syövälle kiitoteitä

Syöpävoi levitä elimistössä kahdella tavalla. Syöpäsolut voivat kulkea elimistössä joko verisuonistoa tai imusuonistoa pitkin. Imusuonisto koostuu imusuonista ja imusolmukkeista, joita on eri puolilla kehoa. Ne auttavat torjumaan tulehduksia ja puhdistamaan elimistössä kiertävää imunestettä.

Jo ennestään tiedettiin, että stressihormonit voivat kiihdyttää verisuonten muodostumista. Verisuonten määrän lisääntyminen merkitsee taas sitä, että syöpäsoluilla on enemmän reittejä, joita pitkin ne pääsevät levittäytymään ympäri kehoa.

Aiemmin ei kuitenkaan oltu varmoja, vaikuttavatko stressihormonit myös imusuonistoon.

Nyt tiedetään, että ne vaikuttavat.

Stressaantuneilla hiirillä on enemmän syöpää

Tutkimuksessa aiheutettiin hiirille stressiä pitkän aikaa niin, että niiden stressitaso kohosi samalle tasolle kuin ihmisellä, joka joutuu hoitamaan sairasta perheenjäsentä.

Stressaantuneilla hiirillä syöpä levisi nopeammin kuin niiden rentoutuneemmilla lajitovereilla.

Ilmiötä selittää se, että stressihormoni adrenaliini aktivoi sympaattista hermojärjestelmää, joka pakottaa imunestejärjestelmän liikakierroksille.

Sen lisäksi adrenaliini aiheuttaa imusuonissa fyysisiä muutoksia, jotka edistävät kasvaimista peräisin olevien syöpäsolujen leviämistä elimistössä.

Tutkijat pysäyttivät syövän ja stressin

Hyvä uutinen on, että australialaistutkijat onnistuivat pysäyttämään huimaa vauhtia edenneen syövän ryhmällä rintasyöpää sairastavia naisia.

Koehenkilöille annettiin adrenaliinin vaikutusta ehkäisevää beetasalpaaja propranololia, joka hidasti syövän etenemisvauhtia.