Shutterstock
Spray vaccine og virus

Uusi suihke rokottaa syöpää ja koronaa vastaan

Tutkijat ovat kehittäneet sumuterokotteen, joka kulkee oikotietä keuhkoihin. Siellä se suojaa sekä viruksilta että syöpäkasvaimilta – ilman neuloja.

Tulevaisuudessa kivuton nenäsumute voi suojata monilta vakavilta sairauksilta.

Tämän osoittaa Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) uusi tutkimus.

Aivan tavallinen proteiini auttaa rokotetta pääsemään keuhkojen limakalvoille, missä se suojaa paremmin hengitystieinfektioilta – ja ehkä syövältä – kuin ruiskeet.

Hiirikokeiden hyvien tulosten jälkeen yhdysvaltalaistutkijat ovat suihkerokotteiden läpimurron kynnyksellä. Seuraavaksi tehdään kokeita ihmisillä.

Vaaraton proteiini luo suojapanssarin

Keuhkosyöpä ja virusinfektiot iskevät juuri keuhkoihin ja hengitysteihin. Siksi asiantuntijat uskovat, että suoraan keuhkojen limakalvoihin vaikuttava rokote suojaa paremmin esimerkiksi koronavirusta vastaan kuin kehoon pistettävä rokote.

Ung kvinde bruger næse-vaccine

Tulevaisuudessa virusinfektioita, kuten koronaa, vastaan voidaan ehkä rokottaa nenäsumutteella.

© Shutterstock

Tähän asti suihkerokotteissa on ollut ongelmia, koska ne:

  1. sisältävät eläviä viruksia ja muodostavat siten suuremman riskin kuin laboratoriorokotteet
  2. pääsevät huonosti tunkeutumaan limakalvojen soluihin.

Mainitut ongelmat on vältetty MIT:n uudessa sumutteessa.

Se on valmistettu laboratoriossa, ja se on niin sanottu peptidirokote. Lisäämällä rasvahappoja saadaan rokotteen aktiiviaine liittymään albumiini-proteiiniin, joka kuljettaa rasva-aineita verenkierrossa.

Tämän tekniikan tutkijat kehittivät jo vuonna 2014 pistettäviä rokotteita varten. Nyt rokote on räätälöity niin, että suihke pääsee keuhkokudokseen, missä albumiini kulkee helposti sisään ja ulos, muun muassa säädelläkseen keuhkojen painetta.

Rokote tehosi hiirten kasvaimiin

Toistaiseksi rokotetta on testattu vain hiirillä, mutta tulokset ovat lupaavia.

Vaccinia – Viruspartikel der bruges i koppervaccine

Kokeissa rokotteen oli määrä suojata lehmärokkovirusta (vaccinia) vastaan, jota aiemmin on muun muassa käytetty isorokkorokotteissa.

© CDC/Cynthia Goldsmith

Hiirillä oli täydellinen suoja virusinfektiota vastaan pari kuukautta sen jälkeen, kun ne olivat hengittäneet rokotetta. Vertailuryhmä, joka oli saanut samaa rokotetta ruiskeena, ei ollut immuuni.

Tutkijat päättelivät, että suihkerokote loi voimakkaan paikallisen reaktion, joka suojasi keuhkot 25-kertaisella määrällä tietyn tyyppisiä immuunisoluja. Nämä erityiset T-solut kukistivat nopeasti ja tehokkaasti jokaisen uhan – myös uudet.

Toisentyyppinen hengitettävä rokote iski jopa hiirten keuhkoihin istutetun melanooman aggressiivisten solujen kimppuun. Se myös kutisti kasvaimia, joita keuhkoissa oli jo ennestään.

Tutkijoiden mukaan vahvistunut teho voidaan siirtää myös rokotteisiin, joilla ehkäistään influenssaa sekä SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa covid-19-tautia.

Seuraavaksi hengitettävää rokotetta aiotaan kokeilla ihmisillä.