Tähän asti suihkerokotteissa on ollut ongelmia, koska ne:
- sisältävät eläviä viruksia ja muodostavat siten suuremman riskin kuin laboratoriorokotteet
- pääsevät huonosti tunkeutumaan limakalvojen soluihin.
Mainitut ongelmat on vältetty MIT:n uudessa sumutteessa.
Se on valmistettu laboratoriossa, ja se on niin sanottu peptidirokote. Lisäämällä rasvahappoja saadaan rokotteen aktiiviaine liittymään albumiini-proteiiniin, joka kuljettaa rasva-aineita verenkierrossa.
Tämän tekniikan tutkijat kehittivät jo vuonna 2014 pistettäviä rokotteita varten. Nyt rokote on räätälöity niin, että suihke pääsee keuhkokudokseen, missä albumiini kulkee helposti sisään ja ulos, muun muassa säädelläkseen keuhkojen painetta.
Rokote tehosi hiirten kasvaimiin
Toistaiseksi rokotetta on testattu vain hiirillä, mutta tulokset ovat lupaavia.
Hiirillä oli täydellinen suoja virusinfektiota vastaan pari kuukautta sen jälkeen, kun ne olivat hengittäneet rokotetta. Vertailuryhmä, joka oli saanut samaa rokotetta ruiskeena, ei ollut immuuni.
Tutkijat päättelivät, että suihkerokote loi voimakkaan paikallisen reaktion, joka suojasi keuhkot 25-kertaisella määrällä tietyn tyyppisiä immuunisoluja. Nämä erityiset T-solut kukistivat nopeasti ja tehokkaasti jokaisen uhan – myös uudet.
Toisentyyppinen hengitettävä rokote iski jopa hiirten keuhkoihin istutetun melanooman aggressiivisten solujen kimppuun. Se myös kutisti kasvaimia, joita keuhkoissa oli jo ennestään.
Tutkijoiden mukaan vahvistunut teho voidaan siirtää myös rokotteisiin, joilla ehkäistään influenssaa sekä SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa covid-19-tautia.
Seuraavaksi hengitettävää rokotetta aiotaan kokeilla ihmisillä.