Shutterstock

Uusi menetelmä tehostaa sädehoitoa

Sädehoito tehoaa syöpäkasvaimiin parhaiten, jos potilas pidättää hoidon aikana henkeään. Nyt tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla potilaat voivat harjoitella hengen pidättämistä mahdollisimman pitkään.

Hengitysharjoitukset voivat brittitutkijoiden mukaan parantaa sädehoidon tehoa syövässä.

Syy tähän on yksinkertainen: mitä paremmin potilas pysyy paikallaan, sitä tarkempaa hoito on.

Sädehoidossa potilas lepää sädehoitolaitteessa, jonka lineaarikiihdytin tuottaa mahdollisimman tarkkaan syöpäkasvaimeen kohdistettavaa säteilyä.

Entistä tarkempaa sädehoitoa

Sädehoitoa annetaan kasvaimeen useista suunnista siksi, että syöpäsolut saisivat maksimiannoksen mutta ympärillä olevat terveet solut kärsisivät mahdollisimman vähän vaurioita.

Sädehoidossa potilaan on siksi maattava mahdollisimman liikkumatta. Etenkin rinnan ja vatsan alueen syövän hoidossa on etua siitä, jos potilas pystyy pidättämään henkeään pitkään hoidon aikana.

Sädehoito osuu tarkemmin syöpäkasvaimeen, mikäli potilas pidättää henkeään.

© Shutterstock

Birminghamin yliopistossa selvitettiin, miten nopeasti ihminen oppii pidättämään henkeään pitkään:

30 vapaaehtoista miestä ja naista teki hengitysharjoituksia ja sai välillä hengittää pari minuuttia runsashappista ilmaa.

Lisäksi heidän piti hyperventiloimalla poistaa verestään mahdollisimman paljon hiilidioksidia.

Koehenkilöt pidättivät henkeään kuusi minuuttia

Jo parin päivän harjoittelun jälkeen osallistujat pystyivät pidättämään henkeään noin kuusi minuuttia, ja pidemmän harjoittelun jälkeen he kykenivät toistamaan sen useasti lyhyin väliajoin.

Kaikkiaan he pystyivät pidättämään henkeään 41 minuuttia tunnin aikana.

Hengen pidättäminen voi tutkijoiden mukaan tehostaa sädehoitoa niin paljon, että asiaa pitäisi testata kliinisissä kokeissa.